Actualitate

BNM explică ce se va întâmpla cu banii deponenţilor după lichidarea Băncii de Economii

Acest proces începe cu retragerea licenţei băncii, moment în care lichidatorul preia gestiunea băncii, transmite IPN.

O bancă aflată în lichidare silită nu are dreptul să efectueze activităţi bancare, cu excepţia celor de recuperare a activelor, inclusiv a creditelor, şi de vânzare a activelor, inclusiv a gajului luat în posesie. În baza mijloacelor colectate în urma acestui proces, lichidatorul achită obligaţiile băncii aflate în lichidare silită.

Din momentul instituirii administrării speciale la Banca de Economii, banca rambursează depozitele persoanelor fizice şi juridice doar din resursele primite de la BNM sub forma de credite de urgenţă. La data de 12 august 2015, Banca de Economii avea datorii faţă de BNM în sumă de 8,67 miliarde de lei.

Orice deponent (cu excepţia persoanelor afiliate băncii) are acces nelimitat la depozitele sale şi poate retrage, când doreşte, depozitul şi dobânda aferentă de la Banca de Economii, în conformitate cu prevederile contractului de depozit încheiat cu banca. Depozitele care nu vor fi retrase vor fi transmise la alte bănci înainte de retragerea licenţei acesteia, în condiţiile contractuale existente.

Transferul depozitelor către alte bănci presupune transferul mijloacelor deţinute de fiecare deponent, persoană fizică şi juridică, în conturile pe care le deţine la Banca de Economii, la o altă bancă pe numele acestuia, în aceleaşi condiţii ale contractului existent între Banca de Economii şi deponent. În baza legislaţiei în vigoare, nu este necesar acordul titularului de depozit pentru a transfera depozitul său la o altă bancă.

Se planifică transferarea tuturor depozitelor Băncii de Economii dintr-o anumită localitate/filială la o singură altă bancă. Informaţia cu privire la transfer va fi comunicată publicului prin intermediul mass-media. De asemenea, informaţia va fi disponibilă la sediul filialei/agenţiei Băncii de Economii la este deschis contul de depozit.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *