Timpul.md

Actualitate 1 August 2019 | 06:46

BNM luptă cu inflația în creștere după ce au fost mărite salariile, pensiile și au crescut creditele de consum

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7,5 la sută anual.

Astfel, BNM continuă să promoveze măsuri de diminuare a presiunilor inflaționiste, în condițiile unei creșteri persistente a cererii agregate. Aceasta este determinată de sporirea ritmurilor de creștere a salariilor, pensiilor și a altor venituri ale populației din prima jumătate a anului 2019, precum și de creșterea creditelor de consum.

Potrivit prognozelor, pe parcursul primelor două trimestre, cererea agregată se va diminua și, începând cu trimestrul II 2020, inflația va scădea.

Evoluția inflației este, de asemenea, influențată de majorarea prețurilor internaționale la produsele alimentare și a celor reglementate, precum și de politica stimulativă a ratelor dobânzilor la credite și depozite, care alimentează consumul.

Majorarea ratei de bază va contribui și la stabilizarea cursului valutar al monedei naționale, descurajând, totodată, intermedierea financiară în valută.

Rezerva Federală din Statele Unite a ieftinit creditarea cu 0.25% de la de la intervalul 2,25-2,5% la nivelul 2,0-2,25%.

http://bnm.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus