Economie

BNM recuperează rezervele valutare pierdute după criza din 2014

Activele oficiale de rezervă s-au majorat în luna trecută ca urmare a intervenției BNM pe piața valutară cu cumpărări de valută în sumă de 67 milioane de dolari și intrării pe contul Ministerului Finanțelor a tranșei a treia în sumă de 47.8 milioane de dolari din creditul acordat de către România. De asemenea, intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate s-au cifrat la 7.79 milioane dolari SUA, iar o anumită contribuție la sporirea activelor oficiale a avut aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA și veniturile de la gestionarea rezervelor valutare.

Potrivit datelor BNM, activele oficiale de rezervă au crescut în nouă luni cu peste 423 milioane de dolari SUA. Activele au atins cel mai înalt nivel la începutul anului 2014, când se cifrau la 2,8 miliarde de dolari, însă după creditele de urgență oferite de banca centrală sub garanția Guvernului, celor trei bănci devalizate, rezervele au scăzut cu peste un miliard de dolari și în martie 2016 au atins cel mai jos prag, respectiv 1.7 miliarde de dolari SUA.

După stabilizarea cursului leului, începerea asanării sistemului bancar și restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, Banca Națională a reușit să recupereze pozițiile pierdute. BNM a intervenit pe piața valutară internă în perioada aprilie – septembrie 2017, doar în calitate de cumpărător de valută străină.

Conform datelor BNM, activele oficiale de rezervă au crescut în anul 2016 cu aproximativ 470 milioane de dolari SUA. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *