Internațional

Boc demis, PSD si PNL pregătesc un guvern de criză

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a anunţat, miercuri, dupa intâlnirea PSD-PNL, că "am căzut de acord ca moţiunea de cenzură să fie înaintată împreună şi cât mai curând posibil, dar alegând momentul prielnic". 

La rândul său, Victor Ponta, preşedintele PSD, a confirmat initiaţiva, însă a precizat că ”vom introduce moţiunea atunci când avem şansele cele mai mari să treacă”. Speram că această moţiune să pună capăt actualei guvernări" a spus Crin Antonescu, preşedinte PNL

Potrivit analiştilor politici, cel mai probabil, moţiunea ar urma să fie înaintată după congresul PSD din 16 octombrie. Până atunci, PSD a anunţat că vrea sa aibă un program de guvernare.

Guvern de tranziţie până în primăvară?

Depunerea moţiunii de cenzură va depinde, în mare masura, de raportul de forte din Parlament. PNL şi PSD spera să convingă cât mai mulţi membri ai PDL, UDMR şi minorităţilor să voteze demiterea cabinetului Boc.

Dacă vor reuşi să adune voturile necesare şi vor provoca debarcarea Guvernului Boc, liderii PSD si PNL au anunţat că vor forma un guvern de criză împreună cu PC, cu un mandat scurt, până în primăvară, când vor fi organizate alegeri anticipate.

‘Am convenit să construim o alternativă de majoritate, ceea ce înseamnă să convenim asupra unui guvern de criză, cu un mandat precis, cu măsuri imediate şi care să pregătească alegerile anticipate", a declarat liderul liberal Crin Antonescu.

Mandatul guvernului de criză va fi limitat, dar să stopeze catastrofa

Victor Ponta, preşedinte PSD

"În primăvara anului viitor, acest guvern de criză poate să îşi înceteze mandatul, să ne întoarcem la popor, să avem un suport al oamenilor, pentru a pune în practică reforme profunde. Mandatul trebuie să fie limitat, dar să ia măsurile anticriză, să stopeze catastrofa în care ne-a împins Emil Boc", a afirmat Victor Ponta.

Crin Antonescu a spus că vrea ca noul premier să fie un independent, cu mare credibilitate publică. 

Opoziţia cere demisii, Boc se pregăteşte de remaniere

În timp ce Opoziţia se pregăteşte de moţiunea de cenzură, în arcul guvernamental continuă discuţiile privind remanierea actualului cabinet.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit marţi cu liderii PDL şi UDMR, iar în această seară, la ora 19.00, premierul Emil Boc va avea consultări cu membrii grupurilor parlamentare PDL. Prim-ministrul va prezenta o evaluare a activităţii Guvernului şi a miniştrilor.

”Cred că premierul Emil Boc ştie foarte bine fiecare ministru în ce măsură şi-a îndeplinit obiectivele pe care i le-a trasat şi, în aceste condiţii, să ne prezinte un raport pe fiecare minister în parte şi pe ansamblul Guvernului", a declarat miercuri Traian Igas, liderul grupului PDL de la Senat.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, a declarat, tot miercuri, ca actualul guvern este unul bun însa "este loc de mai bine".

"Dacă sunt anumite probleme, acest lucru trebuie spus de primul-ministru. Presupun că a facut acea analiză pe care o aşteptam la 1 septembrie", a spus Udrea.

"Astazi este 1 septembrie. Vom vedea în aceasta seara care este opinia prim-ministrului legată de funcţionarea Guvernului şi a miniştrilor, şi de asemenea vom vedea şi care este opinia partidului faţă de ce ar trebui să se intample în continuare în Guvern şi cu proiectele Guvernului", a adăugat aceasta.

Printre unor surse din cadrul PDL, pe lista miniştrilor ce ar putea fi remaniaţi se află miniştrii Finanţelor, Muncii şi Justiţiei, mai ales că aceştia nu sunt membri PDL.

Mai multe detalii despre noile evenimente de pe scena politica puteti citi în analiza DailyBusiness.ro întitulată "Guvernul Boc, între moţiunea de cenzură şi remaniere. Ce soluţie avantajează România?".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *