Timpul.md

Ultima oră 11 Aprilie 2020 | 08:18

Pacient infectat cu coronavirus despre condițiile din spitalele din Moldova: Am rămas ȘOCAT de ceea ce am văzut

 

Condiţiile din spitalele din ţară lasă de dorit şi tot mai mulţi pacienţi cu COVID-19 sesizează lipsa elementară a măsurilor de igienă. Unii se plâng că nu au apă, alţii că toaletele sunt defecte şi că alimentaţia e proastă.

Un bărbat a postat pe Facebook mai multe fotografii din secţia boli infecţioase a Spitalului Raional Floreşti.

"Am rămas șocat de ceea ce am văzut, pentru că în Europa și grajdurile sunt mai îngrijite. Eu consider că într-o țară europeană, în secolul 21, nici pacienții, nici medicii să fie internați, să activeze în asemenea condiții", a spus Alexandru Cazacu, fiul pacientei.

Am încercat să obţinem o reacţie din partea instituţiei medicale, iar la telefon ni s-a spus că:

"Noi comentarii nu dăm la telefon,dar la noi merge reparația.Sunt schimbări, reparația merge, în secții sunt schimbări."

Nicolae Florea, internat cu COVID-19 la filiala de pe strada Puşkin a Spitalului Ministerului Sănătăţii, e îngrozit de condiţiile de acolo.

"Apa, adică de la robinet trebuia să bem. Mâncare pe sărite, m-au închis au spus că nu am voie să ies din cameră", a zis Nicolae Florea, pacient.

Directorul Spitalului spune că instituția este în curs de reparație, iar pacienții ar trebui să fie mai înțelegători.

"Noi am pus acum diferite mecanisme de încălzire a apei, dar ne stăruim ca să facem ca să fie, la fiecare etaj este și apă caldă", a zis Gheorghe Țurcanu, directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății.

Postarea unei paciente din Soroca a stârnit multe reacţii, inclusiv din partea premierului, care a recunoscut problemele, dar a dezaprobat criticile.

"Nu este sens acum de făcut live-uri glamuroase cu starea precară a spitaleleor, pentru că da, starea este precară. Asta este rezultatul atitudinii noastre față de acest sistem", a zis Ion Chicu, premierul Republicii Moldova.

În cele din urmă, femeia a fost transferată într-o altă secţie, cu condiţii mai bune.

Iar o pacientă de la Bălţi s-a plâns primarului, Renato Usatîi, venit într-o vizită în instituţia medicală şi s-a filmat live pe facebook.

"- De condiţii am nişte obiecţii, veceul nu corespunde. Apa caldă nu-i şi avem nevoie să ne spălăm.
- O să vă băiţi."

Acum tu-i poţi ajuta pe eroii din linia întâi. Duminică, Publika TV organizează un Teledon şi strânge bani pentru lucrătorii din sistemul medical. Acolo unde încă nu au ajuns finanţările din partea statului, putem ajunge noi toţi, împreună. Duminică, începând cu ora 12, urmăreşte Publika TV şi donează pentru eroii în alb.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus