Actualitate

Bombe false la Primarie si Casa Presei

Casa Presei si Primaria Chisinau au fost evacuate ieri-dimineata, iar politia a interzis accesul in aceste edificii pana astazi, chiar daca MAI a stabilit ca e vorba de o alarma falsa. Secretara lui Dorin Chirtoaca si directorul Casei Presei, Anatol Dubrovschi, sustin ca in jurul orei 9.00, un necunoscut i-a anuntat prin telefon despre existenta in aceste institutii a catorva kilograme de trotil. Dubrovschi a declarat presei ba ca necunoscutul a refuzat categoric sa se prezinte, ba ca s-a prezentat din partea „centrului anticomunist din RM”. Situatia creata a facut imposibila aparitia mai multor ziare in ziua primei sedinte a parlamentului nou-ales.

Dorin Chirtoaca a primit anuntul printr-un biletel pe care secretara sa i l-a adus in timpul sedintei operative a primariei. Ulterior, lucratorii primariei au fost evacuati si rugati sa plece acasa, edilul asigurandu-i ca politia va intra in birourile lor doar in prezenta unui reprezentant al primariei.

La Casa Presei, inainte ca edificiul sa fie evacuat, Aneta Grosu, redactorul-sef al „Ziarului de Garda”, a vazut un politist care umbla prin WC-urile pentru femei, unde verifica cosurile de gunoi. Iar persoane de la etajul cinci au observat doi politisti, cu o geanta metalica, fortand usa biroului 552, unde anterior se afla redactia „Unimedia”, si care se interesau daca mai vine cineva pe aici. In urma evacuarii, in interior au ramas doar politistii si directorul institutiei, Anatol Dubrovschi. Potrivit lui Dubrovschi, el a fost informat despre existenta in Casa Presei a cinci kg de trotil de catre o persoana, care vorbea literar si care s-a prezentat din partea „centrului anticomunist din RM”. Declaratiile lui Dubrovschi se contrazic insa, caci tot el pe alocuri spunea ca, de fapt, necunoscutul a refuzat sa se prezinte… Intrebat daca nu i-a fost frica sa se afle intr-o cladire care oricand putea sa explodeze, directorul Casei Presei a sovait, cautand un raspuns, apoi a zis: „Nu poate sa ne fie frica de ceea ce-i de la Dumnezeu”…

Nedumerirea angajatilor institutiilor cu sediul in Casa Presei a aparut si din cauza modului in care politistii cautau bomba. Desi se spunea ca explozia poate sa se produca in orice clipa, acestia erau invitati pe rand in propriile birouri, unii fiind suspusi chiar si interogatoriilor. „M-am ridicat cu un politist in redactie, am vrut sa descui usile, dar el s-a mirat si mi-a spus ca nu e nevoie. L-am sfatuit sa caute bombe, dar el s-a uitat doar fugitiv prin birouri. La intrebarea mea de ce ne poarta prin cladire, daca in ea exista explozibil, el s-a interesat carui partid apartine „Jurnalul”. I-am raspuns ca-i proprietatea mea. Este un joc cat se poate de pueril, de neinspirat. Daca ei cred ca exista bomba, de ce ne duc „in excursie” pe fiecare?”, se intreaba Val Butnaru, directorul „Jurnalului de Chisinau”. Totodata, jurnalistii din alte redactii afirma ca, desi si-au incuiat birourile, cand au iesit, politia a patruns aici in lipsa lor.

Ulterior, MAI a declarat ca a fost vorba despre o alarma falsa, dar oricum accesul in cele doua cladiri a ramas interzis pana azi-dimineata. Pe de o parte, Constantin Avornic, comandantul regimentului „Scut”, ne-a spus ca aceste masuri au fost luate „pentru asigurarea securitatii persoanelor”. Pe de alta parte, Aneta Grosu considera ca evenimentul de ieri e legat de prima sedinta a parlamentului si urmareste sa intimideze presa. Si redactorul-sef de la „Jurnal”, Rodica Mahu, crede ca e vorba de continuarea blocajului informational in RM. Ea isi aminteste de protestele de la Casa Radio din 2004, cand s-a desfasurat acelasi scenariu. Atunci jurnalistii au preferat sa moara decat sa paraseasca cladirea, insa trupele speciale i-au fortat sa iasa.

Tot ieri-dimineata, sub pretextul unei alarme cu bomba, a fost evacuat Aeroportul international Chisinau. Galina Telpiz, sefa Serviciului de presa al aeroportului, a declarat insa ca alarma de aici este o „simulare a unei situatii exceptionale”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *