Timpul.md

Ultima oră 3 Februarie 2014 | 19:10

Boris Akunin: Nici administrația ucraineană, nici poporul ucrainean nu-i vor ierta Rusiei amestecul în viața lor

În fața ochilor noștri, în Ucraina au loc evenimente dramatice, urmările cărora încă nu sunt clare, indiferent însă ce întorsătură vor lua lucrurile – îl va alunga Maidanul pe Ianukovici sau Ianukovici va înăbuși Maidanul – este clar că ucrainenii se vor purta mai rău cu noi, iar țările noastre se vor îndepărta una de alta. 

Nici administrația ucraineană, nici poporul ucrainean nu-i vor ierta Rusiei amestecul (sau tentativele de amestec) în viața lor.

Eu nu doresc să discut cu dumneavoastră despre grava greșeală pe care a comis-o Putin. Pe mine mă preocupă cauza interioară a acestei greșeli. De ce ne trebuie nouă asta: ca vecinii noștri, obligatoriu, să aibă o poziție subordonată față de noi? De ce pentru regimul rus este atât de important să-i mențină cu orice preț pe vecini în zona lui de influență? De ce țările care refuză să se subordoneze Moscovei imediat devin dușmanii noștri și împotriva lor se aplică sancțiuni?

Motivul unui astfel de comportament e clar: boala fantomatică a conștiinței imperiale, încercările jalnice de a aduna rămășițele fostei măreții sovietice. Numai că nu le va reuși nici pe dracuconducătorilor noștri, în afară de daune aduse economiei și reputației rusești . Nu vor reanima ei nici un fel de imperiu!

Ei bine, despre Putin și echipa lui nu e interesant să vorbim. E interesant să vorbim despre voi, dragii mei cititori, în primul rând ruși. Pentru voi –personal pentru voi – e important ca Rusia să fie imperiu? E important ca țările apropiate să ni se supună, iar cel îndepărtate să se temă de noi? E important ca noi, așa ca și mai înainte, să fim o Țară Măreață chiar dacă pentru asta va trebui să plătim cu sărăcie și propria libertate?
 
Traducere TIMPUL după: borisakunin.livejournal.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus