Actualitate

Bugetul Guvernului român pentru proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri

570.000 de lei va primi evenimentul sărbătoarea iilor din județul Olt, care își propune să promoveze costumele populare și să înscrie localitatea Cezieni în traseele culturale ale României.

În comuna Cumpăna din județul Constanța va începe în luna iunie construirea unui monument pentru eroii căzuți în Războiul de Independență și în cele două războaie mondiale. Proiectul prevede și amenajarea unui spațiu adecvat pentru sărbătorile naționale, iar la suma de 350.000 de lei alocată de Guvern se adaugă și contribuția de 30.000 de lei a Primăriei.

Județul Maramureș găzduiește o petrecere centenară, intitulată Satele Unite ale României, care își propune să reunească satele din România și să înceapă o tradiție: în fiecare an, o altă comunitate să fie gazdă. Acest proiect a primit din bani publici 400.000 de lei

Aceeași sumă s-a aprobat tot pentru Maramureș, de această dată pentru o activitate cu 100 de baloane cu aer cald care ar reprezenta fiecară țară din Europa. Evenimentul vizează, pe lângă Centenarul Marii Uniri și momentul în care România va prelua președinția Comisiei Europene.

Peste 95.000 de lei se vor cheltui pentru o adunare populară la care vor participa mai multe delegații din Munții Apuseni, urmată de un spectacol artistic, concurs pe teme istorice și o sesiune de comunicări.

Pe lista aprobată de Guvern apar și deplasări tematice în Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia care vor costa 25.000 de lei. Beneficiar este Primăria orașului Întorsătura Buzăului, însă nu este specificat deocamdată cine și în ce scop va face călătoriile.

Proiect: Centenar România 100 – Festivalul Naţional "Sărbătoarea iilor" – Cezieni, judeţul Olt

„Prin acest proiect se urmăreşte creşterea interesului pentru realizarea de costume populare tradiţionale în diverse zone etnofolclorice ale României, conservarea, protejarea şi promovarea acestuia. De asemenea, proiectul îşi propune ca o dată cu înţelegerea necesităţii conservării tradiţiei, să se facă demersurile necesare pentru ca localitatea Cezieni să fie înscrisă în traseele culturale ale României ca fiind locul în care cămăşile populare tradiţionale, iile, au o zi a lor.”

Buget: 570.000 lei

Proiect: Construire Monumentul Eroilor – Cumpăna, judeţul Constanţa

„În acest moment, nu există în comuna Cumpăna un monument al eroilor care să comemoreze toţi eroii căzuţi în Războiul de Independenţă, cele două Războaie Mondiale şi construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră. Prin realizarea acestui obiectiv, se reuşeşte amenajarea unui monument memorativ pentru toţi eroii, concomitent cu amenajarea unui spaţiu adecvat pentru sărbătorile naţionale.”

Buget: 320.000 lei

Proiect: "100 de baloane pentru România" – judeţul Maramureş

„Ne apropiem de momentul în care România va prelua pentru prima dată Preşedinţia Comisiei Europene, este un moment unic să trimitem un mesaj vizibil. Propunem celebrarea tuturor eroilor Europei concomitent cu Centenarul României cu un salut de 100 de baloane cu aer cald reprezentând fiecare ţară din Europa.”

Buget: 400.000 lei

Proiect: Satele Unite ale României – judeţul Maramureş

„Proiectul face o chemare către oamenii activi culturali, comunităţi, sate, grupuri de sate învecinate reprezentând toate ţările etnografice ale României, inclusiv românii de pretutindeni să fie gazde pentru o petrecere centenară. În fiecare an, reuniunea satelor va fi găzduită de o altă comunitate din România, aleasă prin candidatură.”

Buget 400.000 lei

Proiect: Adunare Publică a locuitorilor din Apuseni – Cîmpeni, judeţul Alba

„Se va organiza o adunare populară cu participarea unor delegaţii din toate localităţile din zona Munţilor Apuseni, începând cu o paradă a portului popular, prezentarea evenimentelor din acea perioadă de către istorici invitaţi, un spectacol artistic, organizarea de acţiuni pentru cunoaşterea participării Moţilor de la Marea Unire.”

Buget: 95.320 lei

Sursa: digi24.ro


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *