Timpul.md

Actualitate 6 Septembrie 2019 | 00:01

Bulgaria a cerut Rusiei să nu numească „ELIBERARE” - sosirea Armatei Sovietice / Am primit jumătate de secol de represiune, strangulare a conștiinței civile și dezvoltare economică deformată

La Sofia se va deschide o expoziție dedicată eliberării Bulgariei de naziști. Ministerul de Externe Bulgar a spus că „pe contul armatei sovietice sunt popoarele din Europa Centrală și de Est ce au primit o jumătate de secol de represiune”.

Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei s-a adresat Ambasadei Ruse la Sofia cu o declarație oficială prin care le-a cerut să nu folosească „termenul istoric dubios (eliberare)” în contextul sosirii trupelor sovietice în 1944.

Declarația corespunzătoare a apărut pe site-ul Ministerului Bulgarului de Externe marți, 3 septembrie. Motivul apelului a fost expoziția centrului cultural și de informație rusesc „75 de ani de eliberare a Europei de Est de nazism”, care ar trebui să se deschidă la Sofia pe 9 septembrie.

„Fără a nega contribuția URSS la înfrângerea nazismului în Europa, nu trebuie să aruncăm ochii asupra faptului că pe contul armatei sovietice se află popoarele Europei Centrale și de Est ce au primit jumătate de secol de represiune, strangulare a conștiinței civile, dezvoltare economică deformată și izolare de dinamica proceselor din țările europene dezvoltate ", se arata în declarație.

"URSS a declarat război Bulgariei când un nou guvern democratic a ajuns la putere, anunțând încetarea legăturilor cu Germania nazistă", își amintește Ministerul bulgar de externe.

Ambasada Rusiei în Bulgaria a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost „descurajată” de declarația Ministerului de Externe. "Expoziția are ca scop doar familiarizarea publicului bulgar cu materiale de arhivă de la depozitele rusești", au scris reprezentanții săi.

https://www.dw.com 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus