Internațional

Bulgaria: “Infracţiunea romă – o ameninţare pentru stat”

Partidul naţionalist bulgar Ataka a început să distribuie broşuri intitulate "Infracţiunea romă – o ameninţare pentru stat", însoţite de documente de promovare a liderului formaţiunii Volen Siderov în cursa pentru alegerile prezidenţiale, potrivit site-ului Novinite.com.

Broşura de 28 de pagini imprimată alb-negru conţine articolele şi discursurile lui Siderov din 2006 până în prezent, în care acesta insista asupra "romizării" Bulgariei şi a infracţiunilor comise de membrii acestei etnii.

Aceasta include şi extracte selective din informaţiile apărute în presă în legatură cu infracţiunile grave comise de populaţia romă cu scopul de a incita la ură etnică.

Poliţiştii au dispersat manifestanţii, i-au împiedicat să ajungă la Parlamentul din Sofia sau în ghetourile romilor din provincie. Cei care aveau asupra lor focuri de artificii, bastoane sau cuţite au fost arestaţi. Sloganurile rasiste ostile minorităţilor rome şi turce au fost mai ăuţine marţi, comparativ cu ziua de luni, când procurorul general a cerut defritelor Parchete să aplice dispoziţiile Codului Penal împotriva rasismului şi urii etnice, infracţiuni pasibile cu patru ani de închisoare.

Prorestele din Bulgaria au început după ce un tânăr bulgar în vârstă de 19 ani ar fi fost ucis vineri de un membru al clanului liderului local al romilor, Kiril Raskov, în satul Katunita, în apropiere de Plovdiv.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *