Ultima oră

Bulgarii ar putea rămâne fără preşedinte

 În cazul în care 160 dintre cei 240 de parlamentari vor susţine moţiunea, decizia privind demiterea preşedintelui socialist Gheorghi Părvanov va fi trimisă în faţa Curţii Constituţionale. Patru dintre cei doisprezece judecători ai Curţii au fost numiţi de Părvanov.
Procedura a fost iniţiată după ce şeful statului a publicat transcrierea unei întâlniri cu ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, din 5 martie. Acţiunea a fost criticată şi catalogată drept neconstituţională.
Conflictul dintre Djankov şi Părvanov s-a declanşat odată cu apariţia ministrului într-un show televizat în care s-a discutat despre averea preşedintelui. Atunci, el a fost întrebat dacă şeful statului este un "tânăr miliardar" şi a răspuns: "în mod sigur nu e tânăr".
Bulgarii nu susţin însă demersul de demitere, mai multe petiţii în acest sens fiind trimise Parlamentului.
În România, memorabil a rămas episodul "322", din 2007, când parlamentarii au votat în favoarea demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Pe 19 mai, aproape 75% dintre românii care s-au prezentat la urne, în cadrul referendumlui pe această temă, nu au fost de acord cu iniţiativa PSD de suspendare a şefului statului.

Sursa: evz

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *