Actualitate

Bulgarii spun că au descoperit oasele Sfântului Ioan Botezătorul

Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la Universitatea Copenhaga, care au analizat codul genetic al oaselor şi le-au supus apoi unui test de datare cu carbon, au ajuns la concluzia că acele fragmente ar putea fi într-adevăr rămăşiţele pământeşti ale sfântului care l-a botezat pe Iisus.

Relicvele, printre care se află un molar şi un fragment de craniu, au fost descoperite în iulie 2010 într-un sarcofag de marmură, în ruinele unei biserici medievale de pe Insula Sveti Ivan (Sf. Ioan), aflată în apropiere de oraşul Sozopol de pe ţărmul Mării Negre.

Oasele sunt expuse într-o biserică din Sozopol, unde mii de credincioşi creştini vin să le vadă în fiecare zi, deloc tulburaţi de controversele referitoare la autenticitatea relicvelor.

Cercetătorii britanici au analizat un os de la încheietura mâinii şi au ajuns la concluzia că fragmentul datează din secolul I e.n., un secol în care ar fi trăit Ioan Botezătorul. Colegii lor, savanţii de la Universitatea Copenhaga, au alcătuit codul genetic complet (ADN) pentru trei dintre oasele descoperite.

Testele genetice efectuate au arătat că oasele provin de la aceeaşi persoană – un bărbat care s-a născut cel mai probabil în Orientul Mijlociu.

Tom Higham, care este ateu, spune că îi este imposibil să afirme cu certitudine că rămăşiţele îi aparţin Sfântului Ioan Botezătorul, dar nici nu poate să infirme această ipoteză.

Însă scepticii au considerat întotdeauna aceste relicve ca fiind falsuri, dezgropate pentru a-i înşela pe credincioşi, iar unii dintre ei glumesc adeseori spunând că dacă toate oasele despre care se spune că au aparţinut lui Ioan Botezătorul ar fi autentice, atunci acest personaj biblic ar fi trebuit să aibă 12 mâini şi şase capete.

via EVZ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *