Actualitate

Bursa de la Bucureşti îşi revine timid în deschiderea şedinţei de joi, după criza de ieri

BET-TR, care reflectă atât evoluţia preţului ac­ţiunilor din prima ligă bursieră de la Bucureşti, cât şi dividendele oferite de acestea, era în urcare cu 0,80%, iar BET-Fi, compus din Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri, scade cu 0,09%.

În acelaşi timp, BET-NG, format din cele mai importante companii energetice listate pe piaţa de capital românească, pierde în deschiderea şedinţei 1,29%.

DIntre principalii emitenţi, Banca Transilvania revine pe verde, cu un plus de 0,96%, tendinţă urmată şi de BRD, cu un avans de 0, 54%.

În schimb, majoritatea companiilor energetice rămân pe roşu, Transelectrica deschizând şedinţa de joi cu o scădere abruptă, de 8,7%, Romgaz de 4,2%, iar Nuclearelectrica de 3,6%.

Printre noile măsuri anunţate ieri de Guvern se numără şi o cotă de impozitare de 3% aplicată cifrei de afaceri a companiilor ce activează în domeniul energiei electrice şi termice.

Tot pe minus este şi Medlife, cu 7,27% la ora 10.20, precum şi Sphera Francise Group, cu 9,8%.

Şedinţa de miercuri a şters practic deodată tot avansul indicelui BET din 2018 şi l-a aruncat în zona negativă. Rulajul de la Bucureşti a fost de 310 milioane lei, exceptând tranzacţia de 723 milioane lei pentru 33,8% din capitalul social al Alro.

Indicele BET, referinţa pieţei de capital locale, a scăzut miercuri cu peste 11%, cele mai mari lovituri fiind încasate de Banca Transilvania, BRD, dar şi de marile companii energetice listate: OMV Petrom, Romgaz sau Electrica.

Banca Transilvania şi BRD, două dintre cele mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti, s-au prăbuşit miercuri la bursă şi au anulat astfel aproape integral întreg randamentul din 2018, ca reacţie la pachetul de taxe anunţat cu o zi înainte de Ministerul Finanţelor care ar putea înjumătăţi profiturile instituţiilor de credit. Practic cea mai discutată nouă prevedere a fost „taxa pe lăcomie“, aplicată băncilor, în cazul în care ROBOR-ul trece de 1,5%, mai ales că în prezent costul interbancar al banilor este de peste 3%

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *