Timpul.md

Actualitate 1 Aprilie 2020 | 15:05

Bursele oferite de Programul Fulbright - oportunitate pentru tinerii români de a accede la învățământul superior din SUA

Statele Unite ale Americii finanțează anual din fondul alocat de Congres mai multe programe academice profesionale și culturale de schimb la nivel internațional. Sunt programe de schimb și de instruire, prin intermediul cărora studenți din lumea întreagă reușesc să-și facă studiile în instituțiile universitare și postuniversitare din America.

Din acestea face parte Programul Fulbright, unul din cele mai prestigioase programe americane de schimb cultural, științific și educațional. Programul își are începuturile în 1946 și poartă numele inițiatorului său, senatorului J. William Fulbright. Activitatea sa de desfășoară în mai mult 160 de țări și este coordonată de Departamentul de Stat din SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Culturale și Educaționale.

Implementarea Programului Fulbright în România

În România programul începe să fie implementat în 1960 și este administrat de Ambasada Statelor Unite până în 1993. După această dată responsabilă de supravegherea procesului de aplicare devine Comisia Fulbright Româno-Americană. Ea a fost creată datorită Acordului bilateral semnat de guvernele ambelor state în 1993.

Comisia Fulbright oferă mai multe tipuri de bursă: pentru masterat și cercetare, deținătorilor de diplome de doctorat, ce oferă posibilitatea de efectuarea unui stagiu în scop de cercetare ori predare, pentru tineri manageri, pentru studenți, ce doresc să continue studiile în universități de prestigiu în America.
Aplicanții români pot apela la asistența Centului Fulbright de Consiliere Educațională. Aici ei vor fi ajutați:

- să-și găsească instituția de învățământ, care răspunde cel mai bine necesităților și obiectivelor acestuia,
- să selecteze programul de studiu potrivit,
- să se informeze despre posibilitățile de a beneficia de sprijin financiar,
- să organizeze procesul de înscriere.

Centrul oferă spațiu de studiu înzestrat cu materiale informatoare cu privire la admiterea în instituțiile superioare americane, sală amenajată cu calculatoare, unde pot fi pregătite testele standardizate.

Durata burselor oferite și cerințele față de aplicanți

Bursele sunt oferite având o durată diferită, de la câteva luni, până la un an. Ele includ achitarea călătoriei, alocații pentru procurarea cărților și consumabilelor, asigurarea medicală. Perioada de aplicare diferă, de asemenea, în dependență de tipul de bursă. Spre exemplu, pentru programul Fulbright Student aceasta durează din februarie - începutul lui mai. Iar pentru Fulbright Visiting Scholar - mai - noiembrie. Se aplică pentru anul următor de studiu, iar procesul de selectare este unul îndelungat. Deci cei ce depun cererile anul acesta o fac pentru anul de studiu 2021-2022.

Pentru ca aplicare să fie acceptată, solicitanții trebuie să răspundă la unele cerințe: să fie cetățeni români, să fie licențiați sau în ultimul an universitar, să cunoască engleza la nivel avansat.

Pachetul de aplicare și conținutul acestuia

Pachetul de aplicare va trebuie să conțină mai multe documente, cum ar fi: cererea completată, scrisori de recomandare, diplome și traducerile acestora, foaia matricolă. O atenție deosebită trebuie acordată completării cererii, deoarece greșelile comise sau omisiunile vor duce la excluderea aplicantului din concurs. La fel de importante sunt și eseurile motivaționale. În ele se reflectă personalitatea pretendentului, concepțiile sale de viață, intențiile de viitor. În cazul când aplicantul nu este sigur, că eseurile sale nu vor fi pe măsură, ar putea să recurgă la ajutorul serviciilor specializate, cum ar fi papernow.org. Specialiștii angajați aici vor scrie orice tip de lucrare, care să corespundă tuturor cerințelor în vigoare.

După susținerea unui interviu în fața unui comitet de selecție, decizia și aprobarea finală este luată de Consiliul pentru burse străine. (FFSB). Solicitanții acceptați vor urma să susțină examenul TOEFL, deoarece doar cunoașterea limbii la un nivel avansat poate să asigure bursierului integrarea și o activitate eficientă în țara-gazdă. La fel trebuie susținut examenul standardizat (GRE) și prezentat raportul de scor. Examenul poate fi repetat de câteva ori pentru a îmbunătăți rezultatul.

Odată acest parcurs realizat, urmează călătoria spre noi realizări și împliniri. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus