Eveniment

Bursele oferite de statul român NU vor fi afectate de programul Erasmus

Precizarea vine din partea purtătorului de cuvânt al prim-ministrului, Liliana Vițu, după ce au apărut mai multe controverse în jurul propunerii premierului Leancă ca tinerii din RM să studieze în România doar jumătate de an, după care să revină în țară. 

Așadar, șeful executivului a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova că, deși statul român oferă generos 5500 de burse de studii în România și e un lucru foarte bun, sunt anumite efecte nu neapărat pozitive pentru RM. „Din câte cunosc eu, majoritatea celor care pleacă la studii în România, nu mai revin în Moldova și asta înseamnă o pierdere a potențialului nostru intelectual și economic. I-am propus premierului Ponta să ne gândim la un program Erasmus de mobilitate și el a reacționat pozitiv. Acum urmează ca miniștrii Educației din ambele țări să stabilească în ce termeni am putea realiza acest lucru”, a declarat Iurie Leancă.

Deși aceste afirmații au provocat nedumerirea în rândul societății, înțelegându-se că premierul propune eliminarea burselor oferite de România, Liliana Vițu, solicitată de TIMPUL, explică intențiile reale ale premierului. „Propunerea lui Iurie Leancă nu se referă la cele 5500 de burse oferite de Guvernul de la București pentru cei care vor să învețe în România”, declară ea. Mai mult, întrebată în ce mod programul Erasmus ar motiva tinerii să revină acasă, Liliana Vițu a explicat faptul că premierul nu a spus că, dacă introducem sistemul de mobilitate, toți vor veni acasă. „Premierul nu-și propune să-i facă pe toți să rămână în Moldova, deși e firesc să-și dorească ca mințile luminate ale Moldovei să lucreze pentru țară”. Așadar, Liliana Vițu recunoaște că problemele nu pot fi rezolvate doar prin implementarea programului Erasmus. „Acest program este pentru studenții din RM, pentru a le oferi mai multe oportunități. Căci dacă-i oferi omului mai multe posibilități, precum un schimb de experiență, șansa să-și îmbogățească cunoștințele și să-și dezvolte abilitățile iar, ulterior, el revine acasă, toată lumea va avea beneficii pe seama acestui lucru. Însă, pentru ca oamenii să revină acasă, e clar că vorbim despre lucruri mai complexe decât un program de schimb”, a adăugat purtătorul de cuvânt al premierului Leancă.

Timpul.md (A.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *