Timpul.md

Cultură 16 Iunie 2020 | 00:03

Bustul lui M. Eminescu şi… chipul lui Dubinovschi

Ca de obicei, în această zi, în faţa bustului său de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală se vor aduna mai mulţi admiratori ai creaţiei eminesciene.

Despre bustul lui Eminescu circulă multe legende. Potrivit uneia dintre ele, autorul bustului, Lazăr Dubinovschi, şi-ar fi sculptat chipul său pe partea din spate a bustului. Am studiat mai multe poze şi… într-adevăr, văzut din spate, bustul marelui Eminescu scoate în relief, pe partea stângă a capului, un chip de om, care pare să semene cu cel al sculptorului. Alţi experţi zic că, adeseori, autorii unor opere de artă lasă unele detalii pe ele pentru a-şi imortaliza numele.Solicitat de TIMPUL, academicianul Mihai Cimpoi, unul dintre cei mai mari exegeţi ai lui Eminescu, ne-a spus că, într-adevăr, privit din spate, în pletele poetului e schiţat un relief cu nasul şi ochii cunoscutului sculptor. Ba mai mult, autorul lucrării şi-a pus şi semnătura pe ea. „Totuşi, este unul dintre cele mai bune busturi ale marelui poet. Aici Eminescu este romantic”, a mai constatat Mihai Cimpoi.

Lăsăm cititorii să comenteze: Cum credeţi, a făcut intenţionat acest detaliu sculptorul Lazăr Dubinovschi sau asemănarea cu chipul său este una întâmplătoare?

ARHIVA TIMPUL
15.06.2011

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus