Actualitate

Ca pe vremea NKVD-ului

Tineri torturati in comisariatele de politie si obligati sa recunoasca fapte pe care nu le-au savarsit. Circa 200 de persoane au fost arestate, incepand cu ziua de 7 aprilie, pentru ca au participat la protestele din centrul Chisinaului, potrivit informatiilor oferite de politie. In presa, insa, s-a scris ca numarul celor arestati ajunge la 800 de cetateni.

Surse care au rugat sa le pastram anonimatul ne-au informat ca tinerii nu mai incap in izolatoarele comisariatelor de politie din Chisinau. Din acest motiv, 25 de persoane au fost transportate la izolatorul de detentie provizorie din Drochia, altii au fost dusi la Vulcanesti, Taraclia etc. Zeci de parinti inca mai plang pe la usile comisariatelor de politie nestiind unde se afla copiii lor. In prezent, in spitalele din mun. Chisinau sunt internate 50 de persoane care sustin ca au fost batute cu bestialitate de politie. Iata in ce stare se afla cativa tineri care au fost arestati de politie:

Damian Hancu, student la Facultatea de Drept in Lyon, Franta, 23 de ani. Protestatar pasnic. A fost retinut la 7 aprilie dupa ce a stat de vorba cu niste jurnalisti suedezi. El a declarat ca a fost torturat de politie si impus sa semneze declaratii precum ca ar fi fost instigat si platit de Opozitie sa participle la proteste. Diagnosticul: comotie cerebrala, degete fracturate, contuzii ale tesuturilor moi. „Ma aflam langa Casa Presei cand langa mine se opri un microbuz si din el iesira cativa politisti cu cagule pe fata. M-au bagat cu forta in microbuz si m-au dus in PMAN. M-au aruncat cu fata la pamant langa alti circa 50 de tineri. Persoane necunoscute ne loveau pe toti cu pumnii, picioarele si patul armelor. Apoi ne-au dus la politie unde au continuat sa ne maltrateze, obligandu-ne sa semnam marturii deja pregatite prin care recunosteam ca am participat la devastarea Presedintiei si Parlamentului, la solicitarea partidelor din opozitie”, povesteste Damian Hancu.

Sergiu Cretu, 23 de ani, student, a fost un participant pasnic la proteste. Si el sustine ca a fost batut in comisariatul de politie. S-a ales cu o fractura a bratului.

Andrei Popa, 18 ani, nu a participat la proteste, ci trecea din intamplare prin centrul orasului. Afirma ca a fost batut in comisariatul de politie, nu a primit hrana si apa timp de 24 de ore si a fost detinut impreuna cu 22 de persoane intr-o celula de 12 metri patrati. Diagnosticul: comotie cerebrala, contuzie faciala.

Denis Rosco, student, 20 de ani, participant pasnic la proteste. Spune ca a fost batut in comisariatul de politie si impus sa semneze declaratii false. Aflandu-se in spital, o noapte a fost prins cu catusele de pat. Diagnosticul: comotie cerebrala, fractura oaselor nazale, contuzie faciala.

Valeriu Boboc, participant pasnic la proteste. A decedat avand coastele rupte si capul spart cu un obiect ascutit. La 7 aprilie, Valeriu Boboc a venit in Piata dupa ora 17:00 cand devastarea Parlamentului si Presedintiei se incheiase. A fosat ucis in urma descinderii in forta a politiei asupra protestatarilor la miezul noptii de 7 spre 8 aprilie. Conform politiei, gasit mort in PMAN.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *