Actualitate

Ca sa nu fie ocupat de politisti si procurori, blocul saracilor este pazit

Oamenii saraci din Chisinau, printre care sunt familii de orfani, invalizi, persoane intern deplasate etc., nu pot primi apartamente in blocul de pe str. Liviu Deleanu 9/2, construit special pentru ei, din cauza sechestrului aplicat de Departamentul de executare din cadrul Ministerului Justitiei. Ieri, in timpul sedintei operative de la Primaria Chisinau, Dorin Chirtoaca a declarat ca administratia publica locala a incheiat un contract cu o firma de paza ca acel bloc sa nu fie ocupat abuziv de politisti si procurori, in favoarea carora Ministerul Justitiei a aplicat sechestrul.

„In momentul cand a fost aplicat sechestrul pe bloc inca nu era cunoscuta adresa postala a acestuia. De asemenea, blocul nu a fost si nici nu este la balanta administratiei publice locale, dar instanta de judecata obliga Consiliul municipal Chisinau sau primaria sa repartizeze locuintele din acest bloc politistilor si procurorilor. Cel mai interesant este faptul ca, in 2006, primaria a oferit Ministerului Apararii si Ministerului Afacerilor Interne doua hectare de pamant pentru proiectarea si constructia blocurilor locative pentru colaboratorii lor. Pe acele terenuri au fost construite mai mult de 700 de apartamente, dar acolo n-a incaput niciuna din persoanele respective”, a declarat Diana Gurschi, sefa Directiei juridice din cadrul primariei. Administratia publica locala le-a solicitat informatii concrete despre repartizarea acelor apartamente, dar pana in prezent n-a primit niciun raspuns.

Din ’90 incoace, in Chisinau a fost construit doar un singur bloc, tot pe str. Liviu Deleanu, destinat paturilor socialmente vulnerabile, desi locuinte asteapta peste 13 mii de familii dezavantajate. Printre acestea se afla si familia Cristinei Buzdugan, o tanara care a suferit arsuri in urma exploziei de la Centrul comercial „Jumbo” din Chisinau si care ulterior a nascut tripleti. Neavand o casa, aceasta familie a ramas sa locuiasca mai mult timp in spital. Desi tripletii au aparut pe paginile ziarului „Comunistul”, fiindca s-au nascut pe 9 mai, administratia centrala n-a catadicsit sa-i ajute.

Viceprimarul Nistor Grozavu a spus ca apartamentele din blocul de pe Liviu Deleanu 9/2 nicidecum nu pot fi repartizate politistilor si procurorilor, fiindca aceasta ar contraveni cerintelor inaintate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu contributia financiara a careia a fost construit. „In contractul incheiat cu aceasta institutie e stipulat clar care categorie de oameni urmeaza sa primeasca apartamente. Beneficiarii trebuie sa aiba un venit ce nu depaseste minimul de existenta (1.245 lei) stabilit de Biroul de statistica; sa nu fi detinut anterior o alta locuinta sau un lot de pamant; sa aiba cel putin trei copii etc. Si in fine, nu e bine cand statul nu-si onoreaza obligatiunile fata de organismele internationale, care au conditionat constructia acestui bloc”, a declarat viceprimarul.

Anterior, guvernul a stopat un proiect al Primariei mun. Chisinau care prevedea reconstructia unui bloc „inghetat” din perioada sovietica, in care urmau sa locuiasca orfanii dupa implinirea majoratului.
„In anul 2007, CMC a decis ca blocul nefinisat al unui spital din str. Nicolae H. Costin 44/1, din Chisinau, sa fie reproiectat si sa fie construite apartamente sociale pentru copiii abandonati sau orfani. Pentru lucrarile de proiectare ale acestui bloc locativ, din bugetul municipal au fost alocati 500.000 mii de lei. Insa, dupa ce a fost cheltuita suma respectiva, guvernul a decis ca acest teren este proprietate de stat, nu municipala, si l-a scos la licitatie. Lucrarile de constructie au fost stopate”, a declarat Svetlana Chifa, sefa Directiei municipale pentru protectia drepturilor copilului. Argumentul guvernului: acest bloc a fost construit pe timpul URSS, cu bani din bugetul republican si, deci, apartine statului. Administratia capitalei s-a adresat de mai multe ori guvernului, solicitand sa excluda blocul din lista obiectivelor expuse privatizarii si sa fie intors la balanta municipalitatii, pentru a continua lucrarile de constructie, conform proiectului, dar executivul n-a reactionat in niciun fel.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *