Actualitate

„Ca să nu încalc legea, mai bine nu risc să fumez în stradă sau în parc”

Pe de o parte, nefumătorii se bucură că vor avea mai mult spațiu fără fum de țigară, iar pe de altă parte, fumătorii sunt nemulțumiți că vor fi obligați să atragă mai multă atenție locurilor unde vor fuma. Însă, printre fumători sunt și acei care salută această lege,dar și cei care ar mai cere anumite modificări ale acesteia.

Adina, 41 de ani, Ungaria
„Avem o asemenea lege de câțiva ani și sunt total de acord cu ea. Nu știam că, în Moldova, din 31 mai, este interzis fumatul în spațiul public, dar salut această idee. Nu am văzut ca moldovenii să fumeze mult, dar cred că numărul de fumători nu se prea diferențiază de țara de unde provin. Sper că aceste schimbări vor face numai bine oamenilor.”

Tatiana, 36 de ani, Chișinău
„M-am informat, pe Internet, despre locurile unde se poate fuma și unde nu. Ies practic în fiecare zi la locul de joacă din parcul central și pot să vă spun că părinții nu fumează în apropiere. Sunt alte persoane care fumează în apropiere. De unii mă apropii și le spun să lase țigara. Oamenii sunt diferiți, cineva înțelege și stinge țigara, cineva îmi răspunde cu brutalitate că trebuie să te duci cu copilul în altă parte, dacă te deranjează. Acum știm că există un număr de telefon unde putem apela și sesiza organele, dar nu cred că oamenii vor îndrăzni să sune. Aș vrea să cred că această lege va stimula oamenii să fie mai ordonați.”

Ilia, 59 de ani, Comrat

„În clădirea Comitetului Executiv din Comrat, sunt afișate informații despre noile prevederi care au intrat astăzi în vigoare. Eu personal le-am pus la indicația superiorilor mei. La intrarea în clădire, este amplasat semnul că nu se permite fumatul. Oamenii sunt informați că locurile pentru fumat acum sunt restricționate. Se dorește să fie amenajate locuri pentru fumat, însă va trece un pic de timp până le vom instala.”
Natalia, 30 de ani, economist, Chișinău
„Eu chiar salut această idee, fiindcă de fiecare dată când vroiam să merg într-un local, problema era fumatul. Eu nu sunt fumătoare și îmi deranjează atât ochii, cât și gâtul. Nu poți merge în orice local cu copiii, iar aceasta este o barieră mare, sunt mamă și aceasta foarte mult limitează socializarea. Nu de fiecare dată ai posibilitatea să fii invitat sau să inviți ca să te vezi cu prietenii într-un local unde nu este fum de țigară. Eu mă bucur că în sfârșit se pune legea în aplicare. Diseară am rezervat o masă într-un local preferat, sperăm că acolo nu se va fuma și ne vom odihni fără fum de țigară.”

Denis, 26 de ani, Chișinău
„Știu că, începând de azi, nu se poate să fumezi în spațiul unde sunt oameni mulți. Iar ca să nu încalc legea, mai bine nu risc să fumez pe stradă sau în parc. Fumez câteva țigări pe zi. Astăzi dimineața, am fumat în parcare, unde nu sunt oameni. Am citit ieri că la intrare în blocurile de locuit, în instituții și la locul de muncă nu se poate fuma. Eu susțin această lege, dar sper să scoată și cazinourile din țară și țigările, să fie doar o gheretă în centrul Chișinăului, ca fumătorii să stea în rând și toți să îi vadă. Chiar dacă eu fumez, sunt pentru aceste prevederi care vor disciplina cetățenii noștri”.

Olga, 29 de ani, economist
„Eu am alergie de la fumul de țigară și total susțin aceste noi reguli unde se poate fuma.”
Iurie, 29 de ani, antreprenor în domeniul construcțiilor, Chișinău
„Eu cred că e bine să nu se fumeze pe lângă grădinițe și spitale, în rest nu văd o problemă. Am auzit că și în localuri nu se poate fuma, eu cred că nu merită. Persoanele singure decid dacă vor să intre într-un local unde se fumează sau să aleagă restaurante unde nu se fumează. Doar nu trebuie să fim restricționați prin lege, mai este și o stimă a oamenilor. Cui pot încurca dacă la orele două noaptea fumez în stradă? Se putea să fie permis fumatul pe timp de noapte în localuri. Ar trebui să dea voie să fumeze de la 12 noaptea până la șase dimineața. În această perioadă nu sunt mame cu copii. Fumez pasiv de doi ani, de câteva ori pe săptămână, când sunt la petreceri în localuri. Istoria ne-a demonstrat, că pe timpul URSS nu se dădea voie la alcool și tot s-a vândut foarte mult. Am citit legea în monitorul oficial”.

Eduard, 29 de ani, inginer, Chișinău
„M-am informat unde se poate fuma. Pe stradă nu cred că este o problemă. Știu că în spațiile închise nu se permite de azi să se fumeze, însă eu consider o aberație. La noi se face totul „prin fund”. În țara noastră sau nu se face nici o lege sau se dorește implementarea în extreme. Eu sunt de acord că sunt mulți fumători care nu au bunul simț. Nu cred că trebuia lege ca să nu fumezi în stație unde sunt mai mulți oameni sau lângă un loc de joacă pentru copii sau chiar curtea unei școli. Dar din cauza persoanelor fumătoare și iresponsabile vom avea de suferit noi, fumătorii responsabili. De zece ani fumez și nu cred că legea aceasta mă va face să las fumatul, poate alte motive”.

Vânzătoare la o gheretă cu țigări, Chișinău
„Am auzit că de azi oamenii vor fuma în anumite locuri, că nu le dau voie să fumeze oriunde. Ne temem că vom rămâne fără lucru. Dacă le interzici să fumeze, nu o să mai cumpere țigări. Astăzi, țigări s-au vândut ca de obicei, dar vom vedea în timp cum vor proceda oamenii.”

Vox realizat de Lia Ciutac, pe 31 mai

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *