Actualitate

Câinii antitabac şi antidrog vor fi învăţaţi să descopere cocaina neagră

Un patruped antrenat, în doar câţiva ani de activitate, „adulmecă” substanţe şi mărfuri interzise de milioane de lei.

Peste 136 de kg de heroină au fost depistate la începutul lunii august, în zona de control Giurgiuleşti. Tot în acea lună au fost găsite 75 de kg de haşiş, care urmau să ajungă în Europa prin postul vamal Sculeni. Traficanţii ar fi încasat peste 23,5 de milioane de euro, dacă marfa interzisă ar fi ajuns pe piaţa neagră.

Iaris este unul dintre câinii antidrog cu cele mai multe capturi la activ. Timp de cinci ani, a scos din circuit sute de kilograme de haşiş şi heroină. Mai mult, a obţinut locuri de frunte la mai multe concursuri internaţionale.

Câinii antidrog sunt antrenaţi cu ajutorul aromelor şi ajung să distingă șase tipuri de droguri. Mai mult, în premieră, patrupezii vor fi învăţaţi să depisteze cocaina neagră, un drog care practic nu are miros.

„America de Sud produce cocaina neagră de câţiva ani. Substanţa este foarte greu de depistat. Noi am eleborat un imitator de miros. Este unul inofensiv, îl vom transmite şi vameşilor moldoveni, astfel încât câinii din Moldova să poată fi dresaţi cum să identifice acest drog”, afirmă Andrei Fedorcov, expert, Rusia.

Pe lângă câini, inspectorii vamali au la dispoziţie un arsenal întreg de utilaje, care-i ajută să depisteze drogurile, dar şi alte mărfuri interzise. „Un aparat de depistare în anumite locuri a densităţii. Adică, din practică noi ştim că anvelopele la tir au densitatea de 30, 32. Dvs. aplicați tehnologiile moderne şi vedeţi că nu mai este 32, dar arată 90. La momentul dezasamblării anvelopei date, depistaţi înăuntru de la 600 la 900 de pachete, depinde de tipul de țigări”, susține Victor Popovici, șef Direcție control chinologic.

Timp de două zile, vameşi din peste zece ţări au făcut un schimb de bune practici, în cadrul Conferinţei „Împreună în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete şi tutun”.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *