Ultima oră

Calendar ortodox 12 mai 2020. Sfântul Ioan Valahul

Calendar ortodox 12 mai 2020. Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul este prăznuit pe 12 mai. Acesta s-a născut în anul 1644 într-o familie de creștini. La 15 ani ajunge rob la turci și în drum spre Constantinopol un păgân îl cumpără pentru a-l sodomiza. Pentru a-și apăra demnitatea și curăția, Ioan își omoară stăpânul, fapt pentru care agarenii, păzitori ai robilor îl leagă în lanțuri.

Calendar ortodox 12 mai 2020. Aici a ajuns în stăpânirea soției bărbatului ucis. Aceasta s-a îndrăgostit de el și i-a propus să se căsătorească, cu ea dacă renunță la credința creștină. 2 ani a refuzat-o și apoi l-a dat pe mână eparhului cetății care l-a aruncat în temniță.

Calendar ortodox 12 mai 2020. A fost torturat și într-un final a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Despre viața lui a scris Ioan Cariofil și cel care a publicat cartea la Veneția este Sfântul Nicodim Aghioritul.

De asemenea, a fost menționat în Mineiul grecesc din luna mai și apoi tipărit la Constantinopol în 1843 și în Mineiele românești. La noi a apărut în ediția de la Mănăstirea Neamț din 1846.

În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât ca acest nou mucenic să fie cinstit și în credința creștină ortodoxă. Generalizarea în mod solemn a cultului acestuia a avut loc mai târziu, și anume în octombrie 1955.

Calendar ortodox 12 mai 2020. Tot în data de 12 mai facem pomenirea următorilor sfinți creștini:
– Sfântului Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului;
– Sfântului Gherman, patriarhul Constantinopolului.

Greco – catolic:
Sf. ep. Epifanie; Sf. Gherman al Constantinopolului.
Romano – catolic:
Ss. Nereu şi Ahile, m. *; Pancraţiu, m. * 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *