Timpul.md

Actualitate 13 Martie 2019 | 13:35

Camera Reprezentanților a SUA a aprobat proiectul de lege privind averea lui Putin și interzicerea recunoașterii anexării Crimeei

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat, marți, aproape în unanimitate, un proiect de lege care interzice administrației de la Washington să recunoască Crimeea ca fiind rusească. Anterior, o decizie similară a fost luată de Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților al Congresului Statelor Unite.

427 de congresmeni au sprijinit rezoluția și un singur republican a votat împotrivă, transmite TASS.

Textul inițiativei „Legea privind nerecunoașterea anexării Crimeei” este foarte scurt și constă doar din câteva propoziții. „Sa se interzică guvernului Statelor Unite să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia”, se arată în document. „Politica Statelor Unite este de a nu recunoaște de jure sau de facto suveranitatea Federației Ruse asupra Crimeei, a spațiului său aerian sau a apelor teritoriale”.

Proiectul de lege, care a fost prezentat Congresului la 16 ianuarie, interzice tuturor agențiilor și instituțiilor guvernamentale ale Statelor Unite „să întreprindă acțiuni sau să ofere asistență, care ar trebui să includă recunoașterea sau implicarea recunoașterii de jure sau de facto a suveranității Federației Ruse asupra Crimeei, spațiului său aerian sau apelor teritoriale. ” Cu toate acestea, textul stipulează că președintelui i se acordă dreptul de a face excepții dacă „decide că este necesar în interesele securității naționale ale Statelor Unite”.

Dacă proiectul de lege este aprobat de Senatul Congresului, el va merge la semnătura șefului statului.

Marți, Camera Reprezentanților a aprobat de asemenea un proiect de lege care ar obliga administrația președintelui Donald Trump să efectueze o investigație care să vizeze descoperirea averii secrete a liderului rus Vladimir Putin. Conducerea acestei investigații va fi efectuata de directorul Direcției Naționale de Informații, precum și de catre secretarii Departamentului de Stat și a Trezoreriei SUA, scrie Washington Examiner.

Experții vor fi rugați să evalueze mărimea activelor președintelui rus, incluzând nu numai capitalul său personal, ci și surse de venituri și companii pe care le poate controla și utiliza.

„Poziția Congresului este că Statele Unite ar trebui să facă mai mult pentru a colecta date despre corupția lui Vladimir Putin, bogăția sa obtinut ailicit fiind probabil cel mai important simbol al regimului lui Putin și dorința lui constantă de a submina statul de drept și democrația în Federația Rusă” – spune proiectul de lege.

Un alt proiect de lege adoptat de Camera Reprezentanților prevede o anchetă care să evalueze potențialul militar al Rusiei, pe care îl poate folosi împotriva NATO. De asemenea, trebuie să se calculeze posibilele acțiuni ale Moscovei asupra procesului de consolidare a prezenței americane în Europa de Est.

A patra rezoluție, adoptată de Camera Reprezentanților și îndreptată împotriva Rusiei, se referă la uciderea politicianului de opoziție Boris Nemțov, în 2015. El a fost cel care a atras atenția SUA asupra crimelor autorităților ruse care au avut ca rezultat impunerea de sancțiuni împotriva funcționarilor corupți. După cum a spus cândva senatorul John McCain: „fără Boris Nemțov, nu am avea Magnitsky Act, care a devenit unul dintre instrumentele pentru impunerea acestor sancțiuni”.

Rezoluția Congresului SUA îl condamnă pe Vladimir Putin, acuzându-l că își ucide oponenții politici și ascunde infractorii responsabil de aceste crime. Membrii Congresului au cerut autorităților americane să ridice problema asasinării lui Nemțov în timpul oricăror contacte cu guvernul rus și să sublinieze necesitatea de a aduce în fața justiției pe cei care au comandat acest asasinat.

Autorii documentului au cerut autorităților ruse să permită o investigație internațională independentă privind asasinarea lui Nemțov, cu sprijinul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Congresmenii cer secretarului de stat al SUA și secretarului Trezoreriei să își folosească puterile în temeiul Legii Magnitsky pentru a impune sancțiuni persoanelor care vor fi identificate ca implicate în asasinarea lui Boris Nemtov.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus