Economie

Care este motorul creşterii excepţionale a PIB-ului României?

Datele detaliate privind con­tribuţia la creşterea PIB de 5,8% de pe primul semestru din 2017 arată că, pe primele trei locuri se află industria, comerţul şi informaţiile şi comunicaţiile (IT&C).

Astfel, industria a avut o creştere de 7,3% semestru la semestru, ceea ce, având în vedere ponderea sa de 23% în PIB, a determinat o contribuţie la creşterea economică de 1,7 puncte procentuale.

Comerţul, cu o pondere de 20% în PIB, a crescut cu 8% în primul semestru şi a contribuit la creşterea economică cu 1,5 puncte procentuale. În sfârşit, informaţiile şi comunicaţiile, deşi au o pondere de doar 6% în PIB, creşterea de 13% în S1 le aşază cu o contribuţie de 0,8 puncte procentuale.

Acesta este, de altfel, cel mai rapid ritm de creştere dintre sectoarele economiei.

„Industria este principalul motor al creşterii (pe partea de resurse – n. red.) în prima parte a anului, urmată de comerţ; dar cred că este important să ne uităm şi la cealaltă latură a PIB-ului, respectiv la structura de utilizare a acestuia, unde putem spune că avem motive de preocupare“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Potrivit datelor INS de ieri, pe partea de formare a PIB, doar construcţiile au contribuit negativ la PIB – un minus de 0,2%.

În ceea ce priveşte partea de utilizare a PIB, spuma a luat-o, cum era de aşteptat, consumul care, cu 79,2% participaţie la formarea PIB, a contribuit la creşterea economică cu 5,5%, în vreme ce investiţiile (23% din PIB) au avut o contribuţie modestă, de doar 0,2%. Stocurile au contribuit la creşterea economică cu 0,8%, în vreme ce exportul net a avut o contribuţie negativă (minus 0,7%), din cauză că importurile cresc peste exporturi.

„Creşterea economică vine a­proa­pe în totalitate din con­sum, pe partea de utili­zare a PIB. Un impact puternic l-a avut majorarea salariilor, ceea ce, dincolo de această creştere bună, nu este tocmai OK. O creştere care vine aproa­pe exclusiv din consum se va vedea curând în inflaţie. Inflaţia este «bună» dacă vine din con­sumul companiilor, dar este proble­ma­tică atunci când este rezultatul unor măsuri ad­minis­trative cum este creşterea salariilor, fă­ră ca aceste majorări să fie rodul unui avans al productivităţii“, comentează econo­mistul Dragoş Cabat.

Citiţi continuarea articolului pe zf.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *