Muzică

Carolina Gorun revine pe scenă ca interpretă solo

– Carolina, acum două săptămâni, mai mulți cântăreți și compozitori au cerut autorităților să majoreze taxa percepută de la agenții economici pentru piesele care se aud în localuri, întrucât, potrivit lor, banii pe care îi primesc pentru drepturile de autor sunt puțini. Ce părere ai despre această inițiativă a artiștilor?

– Consider că această iniţiativă este una binevenită, deoarece interpretul din Republica Moldova investeşte foarte mult în creaţia lui, în piese, promovare şi, respectiv, ar trebui să fie remunerat corespunzător. Astfel, artistul va avea resurse suficiente ca să investească, ulterior, în imaginea sa şi să sporească calitatea produsului muzical autohton.

– Totuși, mulți interpreți autohtoni acumulează cele mai mari venituri cântând la petreceri, nunți, însă nu achită impozite din câștigul obținut. Cum crezi, fiind tânără interpretă pe piața muzicală autohtonă, ar trebui impozitate aceste venituri?

– Atunci când va fi creată o bază legală corespunzătoare de susținere a tinerilor talente, a interpreților, atunci și aceștia, respectiv, vor contribui cu sursele disponibile. În prezent, tinerilor interpreți le este complicat să se lanseze, deoarece, pe lângă munca depusă, ei trebuie să investească, iar veniturile obținute la petreceri pot constitui o mică parte pentru realizarea scopurilor propuse.

– Dincolo de aceasta, cum își câștigă publicul un tânăr interpret de la noi și cum face față concurenței?

– Pentru a fi auzit de public, un tânăr interpret trebuie să muncească foarte mult, să creeze piese frumoase, de calitate, care să ajungă la inima publicului. Totodată trebuie să le promoveze. Și pentru a fi un bun interpret, după părerea mea, trebuie sa participi la multe concursuri muzicale, pentru a acumula experiență, pentru a învăța anumite tehnici de interpretare și pentru a stabili noi colaborări cu interpreți din diverse țări.

– Foarte mulți artiști moldoveni preferă să se lanseze sau, eventual, să se promoveze pe piața din România sau a altor țări. Tu nu te-ai gândit la acest lucru?

– La aceasta, probabil, visează orice interpret. Mi-aș dori foarte mult ca piesele mele să răsune în diverse țări precum România, dar acest lucru se realizează mai greu, deoarece, pentru început, trebuie stabilit un plan de promovare a pieselor, dar și de identificare a priorităților pieței muzicale din țara respectivă. Am deja câteva idei la acest capitol și sper să-mi reușească.

– Ce piese vei lansa în această toamnă și, eventual, te gândești la un album?

– În această toamnă am realizat două piese: una de dragoste ,,Ploi și amintiri”, muzica de Vlad Mircoș, versuri – Ludmila Sobiețchi, cu un mesaj profund, și o piesă de suflet la care țin foarte mult ,,La Sofia”, realizată în duet cu regretatul compozitor și interpret Mircea Guțu în 2012. Acum am reimprimat-o solo pentru a o putea prezenta publicului, deoarece această piesă are un mesaj puternic despre tot ce este sfânt pentru fiecare dintre noi. Muzica aparține regretatului compozitor și interpret Mircea Guțu și versuri de Iulian Filip. Numărul de piese pe care îl dispun la moment mi-ar permite să fac un album și sper că, în curând, voi realiza acest lucru muncind împreună cu colegii mei Gicu Cimbir și Veaceslav Daniliuc, din studioul formației ,,Colinda”, conducător artistic Mircea Guțu.

Timpul.md
(V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *