Cultură

Cartea bună ne adună

Deși locuiește de mai mulți ani în Franța, n-a uitat limba română corectă și curată ca lacrima. Împreună cu membrii Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru” au venit la această întâlnire cititori: elevi, liceeni, profesori. Cei prezenți în sală citiseră deja volumul, care conține 21 de povestiri, una mai interesantă decât alta. Poate că tinerilor de azi le este greu să citească un roman mai voluminos (îi încurcă rețelele de socializare), însă cele 21 de povestiri au fost citite cu plăcere, de aceea întâlnirea cu autoarea a fost plină de conținut.

Cel mai uimitor este că unii elevi au memorat fragmentele care i-au marcat, iar povestirea „Păpușa” a fost recitată integral de elevii de la Liceul Teoretic „Gaudeamus”. S-a evidențiat Ariadna Postolachi, care a memorat și recitat povestirea „Gurmandul” cu anumite pauze și comentarii. Ea a explicat că „gurmandul” nu e doar cel care mănâncă mult și cu plăcere, dar este omul căruia îi este dragă viața și o trăiește frumos.

Cristina Șendrea a comentat, după toate cerințele unui comentariu, povestirea „Tunica portocalie”, a decodificat titlul. Ea a explicat ce este „tunica”. De fapt, e vorba nu de o haină, ci de veșmântul Domnului, care ne protejează, e vorba de harul de creație pe care îl au cei aleși. Culoarea portocalie este Răsăritul Soarelui, începutul Luminii și al Genezei. Lumina înseamnă viață.

Autoarea a intervenit cu explicații suplimentare, deși i-a plăcut interpretarea cititoarei. Ea a punctat câteva detalii: tunica este mantia înțelepților tibetani, care sunt din zona luminoasă a existenței umane.

Prin cartea sa, autoarea a suplinit deficitul de spiritualitate și credință, etică și morală din societatea noastră, care suferă de lipsa valorilor, a spus Mădălina Nederiță, o salonistă fidelă și o aprigă cititoare.

Fiecare povestire (nuvelă), propusă în volum, are o morală. Dana Nagară a specificat câteva momente: „Trecutul, ca și pământul, își cere jertfa ce o merită”. („Urna de cenușă”) sau „Un spațiu politic nu coincide cu un spațiu spiritual” („Cioara”), care impresionează prin sobrietate, ca expresie, dar și prin adevăr, ca mesaj.

După prezentarea volumului, motivelor și temelor, subiectelor, personajelor, autoarea Lucreția Bârlădeanu a răspuns la întrebările cititorilor. La întrebarea, ce ar trebui să fie cartea pentru fiecare din noi, autoarea a răspuns: „O carte bună aduce lumină în suflet, cartea poate răspunde la multe dintre întrebările ce apar la tinerii cititori. Cartea este un element al culturii. Nimic ieșit din comun, dar cei prezenți au ascultat cu atenție și cred că au înțeles multe. O altă întrebare, la care autoarea a răspuns inedit, a fost cum a reușit „să pătrundă” în literatură. Doamna a accentuat cu eleganță, că la îndemnul scriitorului Andrei Strâmbeanu, ea și-a făcut „biografie literară”, iar acum a ajuns în Proiectul
„Municipiul citește o carte”.

Lucreția Bârlădeanu a mai precizat că poartă în sine subiectele (ce urmează a fi scrise), le duce în suflet, le maturizează, abia pe urmă găsește timp să le scrie. Ea i-a sfătuit pe cititori să nu zică niciodată că n-au timp. Timp avem destul.

Despre timp și folosirea lui cât mai cu atenție a vorbit Cristian Butnaru, care a subliniat că timpul e prietenul nostru. Trebuie să avem timp pentru a iubi pe aproapele, a face lucruri bune, a vizita un bolnav. Uneori ne „ascundem” după acest Timp și trișăm.

La această întâlnire a participat scriitoarea și publicista Călina Trifan, care, modestă fiind din fire, a intervenit spre sfârșitul întâlnirii. A vorbit despre acest volum de povestiri, despre tematica lor și educația care ne-o dau. A lăudat cititorii, care au venit la această întâlnire pregătiți: au citit, au analizat, au comentat și au discutat, în cunoștință de cauză. În loc să meargă la un club, au venit la bibliotecă, la întâlnire cu o scriitoare și au avut doar de câștigat.


În încheiere, Pavel Ciumaș și Vlada Văcărița au spus franc: aceasta a fost o lecție de literatură, irepetabilă și de neuitat. Am avut cartea în față, am citit-o și am discutat-o cu autoarea și ne-am bucurat că, atât cartea cât și lectura ei, ne-au produs plăcere, dar și am cunoscut lucruri noi. Autoarea a simțit lucrurile în profunzimea lor, le-a prins cu vârful peniței și le-a adus spre cititori.

Scriitoarea Lucreția Bârlădeanu ne-a dat o șansă să ne întâlnim în jurul unui Cuvânt, iar Biblia spune „La început a fost Cuvântul, iar Cuvântul e însuși Dumnezeu…”, a specificat șefa Bibliotecii „Transilvania”, Parascovia Onciu. Timp de două ore, cititorii fideli, toți cei prezenți în sală, au îmbrăcat Tunica Portocalie a înțelepciunii, au văzut Lumina lucrurilor din jur, au pătruns în esența vieții.

Proiectul „Municipiul citește o carte” este la a 13-a ediție (cifră simbolică), sperăm să reziste, să se modernizeze și să atragă cât mai mulți tineri.

Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *