Sport

Cartea Jocurilor Olimpice – un ghid prin istoria sportului din antichitate si pna in prezent

„…Atunci cand a ales deviza Altius, Citius, Fortius Coubertin stia la ce se expune. Invitatia cuprinsa in aceasta triada e geniala prin simplitatea mesajului, dar riscanta dincolo de limitele rezonabilului. Pentru ca tendinta spre perfectiune nu este scutita de exagerari.” Cu asemenea cuvinte isi indeamna jurnalistul Efim Josanu cititorii sa lectureze „Cartea Jocurilor Olimpice”, cel mai reusit produs publicistic, dupa parerea mea, din activitatea editoriala a autorului.

Multe carti au fost editate pana in prezent de catre jurnalisti si publicisti sportivi moldoveni, in care este redata, cu lux de amanunte, atmosfera dominanta la cele mai de amploare evenimente internationale: Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Europene etc. In mare parte, toate aceste lucrari faceau referire la o proba sportiva separata sau la un for sportiv concret. O simbioza a tuturor competitiilor de anvergura desfasurate pe parcursul istoriei pana in prezent nu reusise sa realizeze niciun publicist.

La un asemenea gest responsabil dar si, banuiesc, deosebit de curajos, a decis sa recurga Efim Josanu, considerat de breasla jurnalisticii sportive autohtone un mentor, un veritabil ghid pe cararile ratacitoare ale acestei interesante meserii.
„Cartea Jocurilor Olimpice” este una din putinele volume ale autorului care pana in prezent a editat doar patru volume: „Entuziasti ai sportului” (1986), „Eruptii in craterul „Azteca” (1986), „A fi” (2004) si „Cum poti deveni rege” (2005); toate insa captivand cititorul prin plasticismul si seninatatea gandurilor redate pe foaia de hartie.

„Baza de date” fara de pret

Actualul volum, lansat ieri, in incinta Uniunii Scriitorilor, de catre Efim Josanu este unul care include o serie de informatii care nu le gasim in alte carti cu tematica olimpica, oriunde in lume si de oricine ar fi fost scrise. Este vorba inainte de toate despre o unica „Caseta Tehnica”, in care sunt enumerati absolut toti premiantii Jocurilor Olimpice, incepand de la prima editie din 1896 si pana la ultima, din anul 2008. In context, consemnam si „Olimpicii”, o rubrica in care se regasesc absolut toti reprezentantii moldoveni (inclusiv exponentii din ex-RSSM), care au participat la Jocurile Olimpice de vara, fiind consemnate si locurile ocupate de acestia.

Povestiri olimpice

Elementul de reper al „Cartii Jocurilor Olimpice” se bazeaza insa, indubitabil, pe o reflectare destul de reusita a fiecarei editii a Jocurilor Olimpice din antichitate si pana in prezent. In debutul volumului este relatata o cronica privind inceputurile miscarii olimpice, incluzand detalii pe care nu le cunosc multi dintre atletii care ne-au reprezentat la editiile din diferiti ani ale acestui mare for sportiv, curioase insa si pentru jurnalisti, dar si pentru alte categorii de cititori.
„Miezul” cartii il reprezinta schitele despre toate editiile de vara ale Olimpiadelor, aceste evenimente fiind reflectate nu atat cronologic si statistic, dar intr-un limbaj artistic, narativ care te fascineaza si te tine in mrejele acestei calatorii virtuale in istoria olimpismului.

Cu un asemenea continut emotionant si bogat in detalii, „Cartea Jocurilor Olimpice” merita sa devina o carte de capatai pentru fiecare atlet si amator al sportului, iar autorului ii sugeram sa purceada la editarea unui nou volum din aceasta serie, care sa se refere si la Jocurile Olimpice de iarna, or, acest tip de Olimpiade genereaza de asemenea interes pentru cititorul moldovean.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *