Eveniment

Casa-muzeu „Grigore Vieru” va fi inaugurată de Ziua Limbii Române

Vice-ministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat că lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru au intrat în etapa de finalizare.
În prezent, meşterii finisează montarea pe acoperiș a şindrilei, tencuiesc şi restaurează gardul de piatră. În curtea casei-muzeu a fost restabilită bucătăria de vară şi a fost construit un foişor de lemn, unde vor fi organizate cenacluri literare.

Arhitectul Eugen Bîzgu, care este autorul proiectului de restaurare, a precizat că Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală al R. Moldova a pregătit o amplă expoziţie cu mobilier şi obiecte de uz casnic din anii ’30-40, perioada copilăriei şi adolescenţei lui Grigore Vieru, care va fi etalată în interiorul casei.

Lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru au început la 24 octombrie 2014. Pentru efectuarea acestora guvernul a alocat 5 milioane de lei. Anterior, obiectivul urma să fie dat în exploatare la 14 februarie 2015, la cea de-a 80-ea aniversare a poetului, însă, acest termen a fost prelungit.

Casa-muzeu „Grigore Vieru” de la Pererâta, Briceni, va fi o filială a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935. A debutat editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, în 1957. Cărţile sale au fost traduse şi editate în 15 ţări. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *