Economie

Câştigătorii concursului „Dacă aş avea 10 mii de euro”

De la materiale didactice şi calculatoare, la proiecte ce vizează crearea blocurilor sanitare în şcoli şi licee, toate propunerile au fost analizate cu minuţiozitate de către o comisie mixtă din care au făcut parte: Semion Cazacu, preşedintele Bisericii Nouapostolice, Maria Luchian, manager de proiect, Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar, Efim Jimbei şi Corina Lungu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, şi Mirabela Tănase, director comercial TIMPUL. Iar dat fiind faptul că numărul solicitărilor a fost de aproape zece ori mai mare decât capacitatea proiectului, decizia a fost luată cu greu. Maria Luchian, managera acestui proiect, spune că a rămas profund impresionată de scrisorile care i-au fost trimise. „Necesităţile şcolilor sunt mari, dar m-a bucurat că există iniţiativă, că au răspuns la provocare nu doar profesorii sau directorii de şcoli, dar şi copiii. Iniţial am fost un pic descurajată de lipsa de reacţii la provocarea lansată. Majoritatea propunerilor au venit pe ultima sută de metri, ceea ce a confirmat încă o dată deprinderea noastră, a moldovenilor, de a lăsa totul pe ultima zi. Astfel că, până la urmă, 94 de scoli au venit cu iniţiative şi propuneri de proiecte pline de conţinut, unele chiar cu idei foarte originale. M-a impresionat o fetiţă care scria: „ne-am dori o morişcă de vânt, ca să avem energie mai ieftină”, a subliniat Maria Luchian.
Proiectele înaintate au vizat investiţii în infrastructura şcolii, dotarea cu materiale didactice a cabinetelor metodice şi a celor de clasă, procurarea literaturii artistice pentru bibliotecă, sau dotarea cu echipament pentru sport, pentru sălile de IT, dezvoltarea cercurilor de meşteşugărit, tocmai de aceea, la stabilirea câştigătorilor, membrii comisiei au ţinut cont de o serie de criterii. Astfel, comisia a dat prioritate proiectelor care vor contribui la dezvoltarea competenţelor copiilor, mai ales a celor ce ţin de păstrarea tradiţiilor populare, meşteşugăritul, abilităţi pe care copiii nu au unde să le dobândească decât în anumite centre, cercuri artistice. De asemenea, au fost luate în calcul proiectele care vizau crearea unor cluburi de dezbateri, noduri radiofonice pe care copiii vor să le instituie în baza şcolii, propuneri care, potrivit organizatorilor, cu un mic suport financiar ar putea continua de sine stătător. „Ne interesează investiţiile destinate direct copiilor”, au menţionat ei.

Valentin Crudu, seful Direcţiei învăţământ preuniversitar, a apreciat drept necesară şi utilă iniţiativa venită din partea Bisericii Nouapostolice. „Mă bucură să văd nu numai o implicare financiară în acest proiect, ci şi una emoţională. Toate acţiunile sunt efectuate din suflet, deoarece destinatarii sunt copiii, profesorii. Un mare mulţumesc Bisericii Nouapostolice pentru acest concurs public iniţiat prin intermediul ziarului TIMPUL, prin comisia care a evaluat aceste proiecte şi a decis, cu greu, câştigătorii. Ne-am dori ca acesta să devină un concurs tradiţional, anual, cu antrenarea mai multor instituţii, deoarece copiii din Republica Moldova o merită pe deplin”, a conchis Valentin Crudu.
Pentru iniţiativa şi ingeniozitatea de care au dat dovadă, toţi cei 84 de participanţi la concurs care nu se numără printre câştigători vor primi, de asemenea, câte un premiu şi o diplomă de participare.

Biserica Nouapostolică activează în R. Moldova de 20 de ani. În afară de sarcina de bază a unei biserici, aceasta desfăşoară o amplă activitate de caritate, fiind sprijinită de Fundaţia umanitară a Bisericii Nouapostolice din Elveţia.

Lista şcolilor câştigătoare a concursului „Dacă aş avea 10 mii de euro”:

Liceul „Onisifor Ghibu”, Chişinău
Liceul „Mihai Eminescu”, Străşeni
Centrul de creaţie şi agrement Sângerei
Liceul Teoretic Răzeni, Ialoveni
Liceul Teoretic „Constantin Stere”, Soroca
Gimnaziul-internat pentru copiii orfani şi rămaşi fără tutelă Tighina
Liceul Teoretic Ţarigrad, Drochia
Gimnaziul Izbişte, Criuleni
Şcoala auxiliară-internat Grinăuţi-Moldova, Ocniţa
Gimnaziul din satul Tochile-Răducani, Leova

Sincere felicitări câştigătorilor!

Organizatorii vor contacta personal fiecare şcoală câştigătoare şi vor conveni de comun acord privind desfăşurarea de mai departe a proiectelor iniţiate.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *