Timpul Liber

Cât costă schiatul în cea mai ieftină staţiune din Europa

Staţiunile montane din România încep să fie cunoscute şi în străinătate, principalul avantaj reprezentându-l preţurile mici. Un weekend la schi în Predeal îţi scoate din buzunar până în 200 de euro, sumă care include cazarea şi skipass-ul.

De altfel, Predealul nostru este cea mai ieftină staţiune de schi din Europa, potrivit publi­caţiei germane "Bild". La Predeal, în această perioadă pot fi închiriate camere şi cu mai puţin de 55 de euro pe noapte. Sub acest aspect, staţiunea de pe Valea Prahovei a câştigat bătălia cu Bansko din Bulgaria sau Zakopane din Polonia.

Elveţia are cele mai scumpe staţiuni montane

Pe locul 5 în topul celor mai ieftine destinaţii pentru practicarea sporturilor de iarnă din Europa se află Poiana Braşov, unde domeniul schiabil a fost

extins la 85 de hectare şi 24 kilometri de pârtii, în urma unei in­vestiţii de aproximativ 28 milioane de euro. Cazarea costă în acestă staţiune în medie 95 de euro pe noapte.

Elenei Udrea, ministrul turismului, staţiunile de pe Valea Prahovei nu i se par chiar atât de ieftine. Ministrul declara recent că România nu este o "destinaţie ieftină". Accesibile sunt şi staţiunile din Polonia (Szczyrk şi Zakopane) şi Bulgaria (Bansko).

Cele mai scumpe pârtii sunt, potrivit nemţilor de la "Bild", cele din Elveţia. Tariful de cazare într-un hotel din Nobel St. Moritz sau Gstaad pleacă de la 422 de euro pe noapte pentru o cameră dublă standard.

Cazarea, de la 35 de euro pe noapte

O noapte în Predeal vă poate costa de la 100 de lei, la o pensiune de trei margarete, şi până la câteva sute de lei, la un hotel de patru stele. Depinde ce servicii doriţi să fie incluse. Dacă vă încântă mai mult să petreceţi noaptea la un hotel, ar trebui să ştiţi că puteţi găsi şi camere duble cu 35 de euro. Pentru acces la SPA puteţi alege serviciile unei unităţi de patru stele. De exemplu, la hotelul Orizont, o cameră dublă se închiriază cu 320 de lei.

Avem skipass mai scump decât bulgarii

Practicarea sporturilor de iarnă nu este deloc ieftină. Ski pass-ul pentru o singură zi costă 143 lei de persoană, iar închirierea echipamentului, în cazul în care nu aveţi schiuri, beţe şi clăpari, costă 30 de lei. Dacă doriţi să urmaţi cursuri de schi sau snowboard, trebuie să scoateţi din buzunar 70 de lei pe oră.

În prezent, stratul de zăpadă de pe cele cinci pârtii din Predeal este de circa 20 de centimetri. Bulgarii au skipass-uri mai ieftine. Accesul pe cei circa 70 de kilometri de pârtie din Bansko ajunge la 55 de leva pe zi, respectiv 124 de lei.
Investiţii în schi

În domeniul schiabil din România au fost investite aproximativ 67 milioane de euro, din 2009 încoace. Potrivit datelor remise de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în această perioadă au fost demarate 19 investiţii.

În Predeal, este în desfăşurare o investiţie pentru îmbunătăţirea domeniului schiabil şi modernizarea bazei sportive de schi fond şi biatlon una din staţiunile unde va avea loc Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. Valoarea investiţiei, care trebuie finalizată în acest an, se ridică la circa 17 milioane lei.

Amatorii de schi sau snowboard din România au la dispoziţie pârtii în 17 judeţe. În total, cei ce îndrăgesc aceste sporturi le pot practica pe 126 de pârtii, reprezentând peste 116 kilometri.

COMPETIŢIE: Bătălia cu bulgarii pentru schiori

Vecinii de la sud de Dunăre şi-au pus la punct infrastructura turistică montană cu ceva timp înaintea noastră. Nu este astfel de mirare că studiul publicat de Post Office a desemnat, anul trecut, Bansko drept cea mai convenabilă destinaţie pentru schi din lume pentru turiştii britanici.
În 2010, acest loc a fost ocupat de Poiana Braşov, potrivit Novinite. Bulgarii au scăzut tarifele cu 5% pentru acest sezon pentru a atrage cât mai mulţi turişti străini. Potrivit Ski Resort Report, preţul total pentru echipament, skipass, instructor, mâncare şi băutură pentru două persoane se ridică la 381 de euro.

Sursa: EVZ.ro  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *