Actualitate

Cât de constituţionale sunt cele 919 voturi pe foi A4

Interesul moldovenilor pentru alegerile parlamentare de duminică a depăşit aşteptările autorităţilor, la secţiile de votare din Italia, România, Rusia sau Portugalia formându-se cozi imense. Drept rezultat, la unele birouri electorale s-au terminat buletinele de vot, deşi sute de oameni mai aşteptau afară în intenţia de a-şi exercita dreptul constituţional. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Iurie Ciocan, secretarul CEC, a caracterizat această situaţie în felul următor: „Noi am căzut în plasa propriului succes, adică am reuşit să convingem un număr extrem de mare de alegători să voteze”. Pentru a asigura dreptul tuturor la alegere, CEC a adoptat o decizia prin care a permis utilizarea unor foi A4 cu titlu de buletin de vot. De acest gen de buletin au beneficiat 919 de cetăţeni ai RM. În opinia lui Ciocan, voturile de pe foile A4 nu sunt în măsură să schimbe rezultatele finale ale alegerilor, iar valabilitatea acestora va fi decisă de către Curtea Constituţională.

Contactat de TIMPUL, Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional, ne-a spus că „dacă pornim de la prevederea constituţională – dreptul de vot a cetăţeanului – , atunci aceste abateri, care s-au făcut cu consimţământul CEC, dar nu la decizia secţiilor de votare, pot fi acceptate ca valabile.” Arseni consideră însă că, ţinând cont de actuala componenţă a Curţii Constituţionale, membrii căreia „sunt cam rătăcitori”, este greu de presupus ce va decide instanţa referitor la voturile de pe A4.

Întrebat de reporterul de la TIMPUL de ce la unele secţii de votare au fost expediate mai puţine buletine decât au fost solicitate (exemplul Padovei), Iurie Ciocan a declarat următoarele: „Articolul 39 din Codul Electoral prevede că pentru un birou electoral nu pot fi eliberate mai mult de 3000 de buletine. Dacă sunt mai mulţi cetăţeni, atunci trebuie să fie deschise mai multe birouri electorale”.

Amintim că la secţiile din străinătate au fost trimise 136 mii de buletine de vot. La patru birouri electorale (Paris, Padova, Moscova şi Roma) acestea nu au fost suficiente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *