Timpul.md

Politică 8 Mai 2020 | 14:08

Cât mai rezistă alianța PDM/PSRM? Un lider democrat îl ATACĂ pe ministrul agrictulturii din Guvernul Chicu

Deputatul PDM și vicepreședintele formațiunii, Nicolae Ciubuc, critică activitatea ministrului Agriculturii, Ion Perju, unului dintre cei mai apropiați oameni a lui Igor Dodon, pentru managementul deficient în segmentul agrar. 

Potrivit parlamentarului, în timp ce Perju dădea asigurări că toate datoriile față de fermieri au fost stinse, în realitate, zeci de agricultori încă așteaptă restanțele pentru cererile aflate în examinare la Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură încă din 2019.

Ministerul lui Chicu și Dodon acuzat de MINCIUNĂ de un democrat

„Urmărim cu toții situația dificilă din agricultură, atenuată, în special de căderile de precipitații din ultima perioadă. Chiar și așa, rămâne dificilă, starea culturilor de prima grupă, în mare parte compromise deja. Sărmanii fermieri, au depus eforturi considerabile pentru a salva situația. În timp ce ministru agriculturii, încă la mijloc de Aprilie, ne asigură că toate datoriile față de fermieri au fost stinse, se cunoaște bine că zeci de agricultori, stau încă în așteptarea restanțelor pentru cererile aflate în examinare la AIPA, încă din luna octombrie, ne mai vorbim că nici o cerere de solicitare din anul curent, depuse de la începutul lunii Februarie (peste 700 de cereri în sumă de peste 140 mln. Lei), încă nu a fost achitată. Probabil, cineva în perioada dată a fost prea ocupat cu cititul cărților, stând în izolare la domiciuliu, asta în timp ce mulți fermieri întorceau culturile compromise, suportând cheltuieli considerabile în acest sens”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Potrivit parlamentarului, chiar dacă R.Moldova se află într-o situație pandemică, problema fermierilor nu poate fi ignorată.

„Este clar că suntem neputincioși în fața situațiilor de risc care ne afectează, dar ca minister, să supraveghezi modul cum decurg lucrurile pe domeniul gestionării banilor și ca aceștia să ajungă cât mai repede la fermieri, eu cred că suntem datori s-o facem! Ca exemplu, în anii 2018-2019 la această perioadă demult erau stinse și datoriile, dar și achitate subvențiile pentru anul în curs depuse către această perioadă. Înțeleg perioada în care suntem - criza pandemică, aflarea în izolare, dar și situația fermierilor nu poate fi ignorată! În condițiile unui management nu atât de defectuos, lucrurile erau demult clarificate, iar subvențiile venite la timp, atenuau situația. Am lăsat la AIPA un sistem electronic, capabil să examinezi cereri de subvenționare, chiar și de la domiciliu, dar, din păcate, și un management, incapabil, să gestioneze tot atât de bine procesele”, a menționat el.

În acest sens, Nicolae Ciubuc a anunțat că la următoarea ședință a Comisie pentru agricultură a Parlamentului, va solicita audierea responsabililor de la minister cu referire la situația privind procesele de subvenționare și măsurile întreprinse, cu referire la mai multe deficiențe de activitate pe acest domeniu.

Silviu Tănase: Alegerile prezidențiale trebuie organizate de o guvernare ne-dodonistă

https://deschide.md 
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus