CSI / Rusia

Câţi bani cheltuie Putin pentru înarmarea maşinăriei de război ruse?

O parte „neagră” a bugetului federal a fost întotdeauna la dispoziția liderilor, dar din 2010 și până în prezent aceasta s-a dublat, ajungând la 21% din bugetul Rusiei, aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Cu industria militară la paradă

După loviturile încasate cu aplicarea sancțiunilor economice pentru criza din Ucraina și prăbușirea pieței petrolului, Putin a investit tot mai mult în industria de apărare, în încercarea de a stabiliza economia.

Desfășurarea de forțe cuprinde tancuri și rachete noi, uniforme strălucitoare, care măresc deficitul bugetar și pun pe butuci servicii publice, cum ar fi cel de sănătate.

Pe de altă parte, mii de contracte, care până acum se derulau numai între societăți controlate de stat, vor fi împinse în sectorul privat, în încercarea de a susține efortul de reînarmare.

„Guvernul are două sarcini urgente: să întărească securitatea la orice nivel al societății și să încurajeze inovația, pentru a pune capăt stagnării macroeconomice. Soluția celor două probleme se regăsește în dezvoltarea complexului industrial-militar”, a declarat Ruslan Pukhov, director al Centrului rus de Analiză pentru Strategii și Tehnologie și consilier al ministrului Apărării din Rusia.

Încă de la preluarea țării în prag de faliment, Putin a crescut cheltuielile cu apărarea de peste 20 de ori.

Anul trecut, Rusia a alocat 84 de miliarde de dolari pentru acest sector, mai mult decât orice altă țară, cu excepția SUA și Chinei, după cum reflectă datele Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.
Stare permanentă de război

Apărarea, serviciile conexe și siguranță internă consumă în acest moment 34% din bugetul Rusiei, dublu față de procentul alocat în 2010. Americanii, de exemplu, alocă doar 18%, totalizând 615 miliarde de dolari pentru aceleași sectoare.

Militarizarea Rusiei este văzută de către reprezentanții Academiei Naționale de Apărare din Letonia, țară membră NATO și UE, drept un mod de a introduce starea de război permanent în modul de viață al rușilor.

„Putem și vom face pentru industria de Apărare ceea ce am făcut pentru Soci în timpul Olimpiadei de iarnă”, s-a adresat Putin generalilor săi, în cadrul unei ședințe de la mijlocul lunii trecute.

Pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă la Soci, Rusia a cheltuit un buget de 50 de miliarde de dolari. „Toate chestiunile legate de finanțarea industriei de Apărare sunt rezolvate”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Pifanii, trimiși în fabrici

În aceeași zi, 12 mai 2015, Putin a semnat și decretul privind organizarea “batalioanelor industriale”. Măsura dă posibilitatea tinerilor recruți să lucreze în fabrici de armament în locul efectuării serviciului militar obligatoriu.
După ani în șir în care a cunoscut subfinanţarea, industria de Apărare a Rusiei a început să plătească în avans contractele încheiate cu 1.300 de furnizori de echipamente și cei 2,5 milioane de angajați angrenați în această ramură.

Jumătate din bugetul alocat apărării a fost deja cheltuit în primul trimestru al anului, destinația sumelor rămânând ascunsă, datele fiind clasificate.

Însă, ceea ce nu poate ascunde Moscova este cifra personalului militar activ, aceasta reprezentând și cea mai palpabilă dovadă a transformării militare a țării, după cum remarcă Igor Sutyagin, expert senior în cadrul Royal United Services Institute din Londra.

Mai mulți soldați decât chinezii

În timp ce numărul personalului militar din Occident a înregistrat o scădere constantă începând cu 2011, cel din Rusia a crescut cu 25% între 2011-2014, până la 850.000 de soldați. Este însă sub cifra de un milion propusă în 2010″, spune Sutyagin.

Rușii au la dispoziție și 2,5 milioane de rezerviști, care pot fi chemați oricând sub arme, arată un top întocmit de Global Firepower.
În acest clasament, Rusia ocupă locul 2, în spatele Statelor Unite și mult peste China, India sau Marea Britanie.
Inclusiv în comerțul internațional cu arme, Rusia a devenit competitorul principal al americanilor, numai anul trecut făcând vânzări de 16 miliarde de dolari. Cifra reprezintă 3,2% din totalul exporturilor rusești.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *