Timpul.md

Actualitate 29 Februarie 2020 | 08:18

„Cazaci înarmați au intrat în școli, au terorizat copiii, au împușcat în școala din Grigoriopol. S-a împușcat în fiecare literă în grafie latină”

 

Eleonora Cercavschi: „A fost ceva de groază ceea ce s-a întâmplat începând din ‘92 încoace în Transnistria. Primele instituții care au avut de suferit au fost școlile. Cazaci înarmați au intrat în școli, au terorizat copiii, au împușcat în școala din Grigoriopol. Este instituția în care s-a împușcat în fiecare literă în grafie latină față de copii, față de profesori. Au fost arse manualele la Școala nr. 19, pe atunci era în Bender, au fost arestați profesori, au fost arestați directori, au fost amenințați. Și după aceasta, celelalte instituții au cedat ușor-ușor. Nu-mi aduc aminte să fi luptat vreun spital, nu-mi aduc aminte să fi luptat vreo instituție.”

Europa Liberă: Ați depășit acele necazuri?

Eleonora Cercavschi: „S-au ameliorat cât de cât, dar nu le-am depășit. Dacă din 2002 și până astăzi noi facem naveta aproximativ 200 de copii – aproximativ 200 de copii avem în școală pe parcursul anilor - și facem naveta de la Grigoriopol. Acum, de trei ani de zile, s-au adăugat copiii de la Butor și Tașlîc, adică copiii aceștia circulă 25 de kilometri într-o parte și 25 de kilometri înapoi, 50 de kilometri zilnic ca să ajungă la școală, înseamnă că dornici de a învăța în grafie latină, de a învăța în limba română sunt. Și asta este o dovadă. Existența acestor școli și decizia CEDO dovedește și avem un argument convingător că pentru limba română în Transnistria s-a luptat și că doritori de a învăța această limbă sunt și vor fi. Altceva e că se bagă frică în oameni, altceva e că nu mai are populația acolo acces la presa liberă, altceva că se vorbește doar în limba rusă și în toate instituțiile sunt obligați toți angajații să vorbească în limba rusă, ca în timpul sovietic, fac lecții cu angajații din miliție, procuratură ș.a.m.d., unde le interzice categoric de a vorbi altă limbă decât doar limba rusă, cu toate că știm că sunt declarate trei limbi de stat, dar ca atare nu este așa. Dacă vezi în fața clădirii miliției transnistrene drapelul Transnistriei și drapelul Rusiei, noi despre ce vorbim? Trebuie să recunoaștem toată lumea că acest teritoriu este ocupat de Rusia.”

integral pe europalibera.org 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus