Actualitate

Cazul lui Andrei Braguța arată erorile de sistem / opinie

În opinia avocatului Vadim Vieru, imaginile video demonstrează faptul că polițiștii, deși puteau și erau obligați să intervină pentru a opri acest lucru, practic și-au dat acordul ca Andrei Brăguța să fie maltratat.

Avocații familiei Brăguța sunt de părere că aceste imagini nu trebuiau să fie publicate, chiar dacă ele fac claritate în anumite locuri. Nu a existat acordul familiei, or, au fost publicate imagini cu un conținut destul de violent care evident afectează toți membrii familiei și societatea în general. „Acest caz prezintă foarte bine toate erorile de sistem”, spune Vadim Vieru.

Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), consideră că polițiștii de gardă ai instituției de detenție provizorie trebuiau să raporteze cazul de violență și din moment ce acest lucru nu s-a întâmplat, eroarea este în sistem. „Problema este în cadrul sistemului polițienesc, e foarte clar. Urmare a acestui caz, responsabilitatea revine polițiștilor de tură, serviciului medical, care acordă asistență nesatisfăcătoare, și superiorilor care gestionează această celulă pentru că nu au reușit să valorifice sistemele de prevenire”, spune Sergiu Ostaf. Potrivit lui, trebuie revăzut sistemul de asigurare a protecției drepturilor omului în cadrul detenției provizorie.

Fostul ministru al justiției, Vladimir Grosu, este de părere că există o problemă de sistem în ceea ce privește raportarea. „Se vede că nu există un sistem de raportare către superiori și un sistem de reacționare a acestora la astfel de probleme”. În opinia lui, pasarea responsabilității de pe umerii unei instituții pe umerii alteia nu face decât să creeze o și mai mare neîncredere din partea oamenilor în justiție.

Șapte persoane, trei inspectori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliţie a municipiului Chișinău și patru deținuți, vor compărea pe banca acuzaților în dosarul lui Andrei Braguţa, care a murit în penitenciar la sfârșitul lunii august. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, citat de IPN, polițiștii sunt acuzați de manifestarea consimțământului tacit la comiterea actelor de tortură în privința lui Andrei Braguţa de către cei patru codeținuți de celulă ai victimei, precum și pentru supunerea victimei la tratamente inumane. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *