Ultima oră

Cazul “REGISTRU”: Filat şi Filip, apără solidar activele statului!

El a pornit de la un Acord de leasing privind furnizarea echipamentului si tehnologiilor speciale, semnat la 29 aprilie 1996 între Ministerul Economiei al RM si Compania Intercomsoft LTD (Irlanda). Acordul a fost interrupt în 2006, după care, până în 2010, între Intercomsoft Ltd. si Republica Moldova au avut loc mai multe procese de judecata în instantele din strainatate.

La 5 noiembrie 2010, Ministerul Tehnologiei Informeţiei şi Comunicaţiilor a solicitat recuperarea cheltuielilor de asistenta juridica suportate în litigiu si a depus actiune la Judecatoria Economica a RM. Drept răspuns, la 24 noiembrie 2010 Intercomsoft a înaintat cerere reconventionala în legatura cu încetarea Acordului din 1996. Actiunea de baza (a MTIC) a fost respinsa, iar cea reconventionala a fost admisa şi s-a dispus încasarea sumei de peste 71 mln de dolari din contul MTIC si Ministerul Economiei în favoarea companiilor Intercomsoft si consultantului sau Andimit. Hotarîrea respectiva a fost atacata la Curtea de Apel Economica. La 13 decembrie 2011, Curtea de Apel Economica a modificat decizia primei instanţe, dar a dispus, totuşi, încasarea a 41 mln 499 221 dolari din contul ÎS CRIS Registru în beneficiul Intercomsoft si Andimit. MTIC si ÎS Registru au contestat decizia la Curtea Suprema de Justitie.

Ministrul Pavel Filip a informat organele de drept competente si autoritatile statului despre hotarîrile emise si a solicitat implicarea pentru a verifica daca pretentiile de urmarire a patrimoniului public pot face parte dintr-o schema frauduloasa, cu implicarea factorilor de decizie din structurile administrative si instantele judecatoresti. Iar Prim-ministrul Vlad Filat a dispus crearea unui grup de lucru ad-hoc în vederea identificarii solutiilor pentru protejarea intereselor patrimoniale ale statului si, daca va fi cazul, atragerii la raspundere a persoanelor antrenate în scenariul fraudulos, se arată în comunicatul Ministerului Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor. 

Sursa: inprofunzime.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *