Actualitate

CCRM a formulat o opinie de audit cu rezerve privind executarea bugetului de stat pentru 2017

Tatiana Cunețchi a menționat că, referitor la aspectele financiare, auditul a constatat neconfirmarea prin verificări reciproce cu alți administratori a veniturilor încasate la bugetul de stat în sumă 926,9 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre neasigurarea verificărilor reciproce între Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat privind contribuțiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole, în sumă de circa 20 de milioane de lei.

Auditul a constatat că au fost efectuate, contrar prevederilor legale, restituirea TVA în contul achitării restanțelor contribuabililor la contribuțiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole, în sumă totală de 9,1 milioane de lei. Potrivit raportului de audit, se mai constată neînchiderea conturilor trezoreriale cu soldurile mijloacelor intrate temporar în posesie, în sumă totală de 830,6 mii de lei, la șase ministere reorganizate, precum și limitarea auditorului în posibilitatea verificării, contrapunerii și confirmării informațiilor raportate la creanțe, datorii și situații patrimoniale.

Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2017, parametrii bugetului de stat au fost precizați la venituri în sumă de 33 778,3 milioane de lei și la cheltuieli – de 37 802,5 milioane de lei, cu un deficit bugetar de 4 024,2 milioane de lei. În urma analizei exercițiului bugetar, s-a constatat că: încasările la venituri în sumă de 33947,4 milioane de lei sunt cu 169,1 milioane de lei (0,5%) peste nivelul prevederilor bugetare precizate; cheltuielile în sumă de 35479,1 milioane de lei sunt cu 2323,4 milioane de lei (6,1%) sub nivelul cheltuielilor bugetare precizate; deficitul bugetar în sumă de (-1531,7) milioane de lei este cu (-2492,5) milioane de lei (61,9%) sub nivelul prevederilor bugetare definitive.

În raportul de audit Ministerului Finanțelor i se solicită aprobarea unui plan de măsuri de remediere a situațiilor constatate, precum și luarea de atitudine față de autoritățile sau instituțiile bugetare care nu respectă calendarul bugetar, prin prezentarea rapoartelor financiare în modul și termenele stabilite.

Sursa: ipn.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *