Social

Ce beneficii aduce creşterea vârstei de pensionare

Majorarea vârstei de pensionare poate creşte PIB-ul statelor OCDE cu 2 trilioane dolari

PwC a lansat marţi un studiu potrivit căruia prelungirea vieţii profesionale a persoanelor vârstnice ar putea creşte PIB-ul ţărilor membre ale OCDE cu 2 trilioane de dolari.

Indexul Golden Age, realizat de PwC, măsoară cât de bine valorifică ţările membre OCDE puterea economică a angajaţilor de vârsta a treia. Potrivit acestuia, Islanda este în vârful clasamentului, urmată de Noua Zeelandă, Israel şi Suedia.

„Israel, Germania şi Australia au înregistrat cel mai mare avans în clasament începând 2003, în timp ce Mexic, Turcia şi Grecia au coborât fiecare 12 poziţii în acest clasament.

Marea Britanie rămâne la mijlocul clasamentului – performanţa sa în termeni absoluţi a crescut în timp, dar a crescut totodată şi performanţa medie la nivelul OCDE”, sunt doar câteva dintre concluziile raportului PwC.

Îmbătrânirea rapidă pune presiune financiară

Creşterea potenţială pe termen lung a PIB-ului variază semnificativ între ţări, de la aproximativ 1% în Coreea şi 2% în Japonia, până la aproximativ 16% în Grecia.

Alte ţări care se situează la coada clasamentului ar putea obţine, de asemenea, câştiguri mari, cum ar fi Belgia (13%), Slovenia (12%). Având în vedere dimensiunea sa, SUA ar avea cel mai mare potenţial de câştig în termeni absoluţi, de aproximativ 0,5 trilioane de dolari (aproximativ 3% din PIB).

„Între 2015 şi 2035, numărul persoanelor cu vârsta peste 55 de ani în ţările cu venituri mari (din cadrul OCDE) va creşte cu aproape 50%, până la aproximativ 538 de milioane.

Este o veste îmbucurătoare că trăim mai mult, însă îmbătrânirea rapidă a populaţiei exercită o presiune financiară semnificativă asupra sistemului de sănătate şi de pensii. Pentru a compensa aceste costuri mai mari, considerăm că angajaţilor de vârsta a treia ar trebui să li se permită şi chiar să fie încurajaţi să rămână în activitate mai mult timp.

Acest lucru ar spori puterea de cumpărare şi ar conduce la creşterea PIB-ului, implicit a veniturilor din impozite si taxe", a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *