Sănătate

Ce boli pot ascunde durerile de cap

Afecțiunea, aparent banală, are efecte dezastruoase asupra vieții de zi cu zi: lipsa concentrării la locul de muncă, izolarea de prieteni sau deteriorarea relațiilor sexuale. În 15% din cazuri, durerile chinuitoare nu dispar decât după vârsta a treia.

„E o boală extrem de perfidă. Doar un bun specialist poate distinge între atâte tipuri sub care se prezintă durerea de cap”, atrage atenția prof. dr. Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din București. 

Potrivit acestuia, migrena rămâne cea mai temută formă a durerilor de cap, dar și cea mai ușor de depistat. Cu un spectru specific de simptome precum pulsații dureroase doar pe o jumătate a craniului, roșeață oculară și, uneori, aspect de pleoapă căzută, migrena apare la pubertate și persistă câteva zeci de ani. “Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații, una din trei având migrene de la vârsta când apare primul ciclu menstrual și până la menopauză”, arată doctorul Popa.

Cauzele acestei suferințe, explică specialistul, sunt adânc înrădăcinate în materialul genetic al fiecărui individ, astfel că doar tratamentele personalizate dau roade. “Există peste 400 de substanțe folosite împotriva migrenei pentru că oameni cu patologii similare răspund diferit la aceeași medicație. Cea mai eficientă s-a dovedit a fi ergotamina, prezentă sub formă de supozitoare. Alții se jură că o simplă cană de cafea le potolește episoadele de migrenă”, detaliază medicul Constantin Popa.

Cefaleea, o altă formă a durerii de cap, apare cu precădere în perioadele stresante și afectează peste 70% din populația lumii, spun cei de la Organizația Mondială a Sănătății. Poate dura de la 30 de minute la câteva zile, iar pacienții o descriu ca pe o “bandă invizibilă strânsă în jurul capului și gâtului”. Durerile nu sunt atât de puternice ca în cazul migrenei și trec ușor cu medicamente de genul ibuprofenului sau aspirinei.

Sub umbrela durerilor de cap se ascund însă mult mai multe afecțiuni

Infecțiile dentare, otitele sau glaucomul sunt doar câteva dintre bolile care debutează cu dureri la nivelul scalpului, dar care, în lipsa unei examinări amănunțite, pot trece drept migrene. ”Înainte să se întrebe dacă au ceva la cap, pacienții ar trebui să treacă mai întâi pe la oftalmolog, la dentist etc. Glaucomul, spre exemplu, începe cu dureri de frunte din cauza tensiunii intraoculare, dar cedează imediat la administrarea de pilocarpină”, mai arată neurologul Constantin Popa.

Puțini știu însă că supradozajul cu analgezice, o greșeală pe care o face 5% din populația globului care suferă de dureri de cap, este de asemenea o sursă frecventă a puseurilor de durere.

Medicii neurologi atrag atenția că disconfortul prelungit trădează lucruri mai grave, ca anevrismul sau tumori cerebrale și care, înainte de a-și lăsa amprenta asupra sănătății, distrug puțin câte puțin calitatea vieții. Durerile intense îngreunează concentrarea la locul de muncă, persoanele afectate devin ușor iritabile chiar și cu cei apropiați și nu mai sunt atât de dispuși să facă dragoste cu partenerul de viață.

Risc mai mare de eșec școlar pentru copii

Nu în ultimul rând și copiii pot fi grav afectați de migrene. Un studiu recent, făcut în Brazilia, pe 5.200 de copii, între 5 și 12 ani, a arătat că 0.6% dintre micuți sufereau de migrene cronice (pentru 15 sau mai multe zile din lună), 9% aveau migrene episodice.

Mai grav este că micuții cu migrene au o probabilitate cu 30% mai mare de a nu se descurca la școală decât cei fără migrene, potrivit unui studiu apărut în numărul din 30 octombrie al revistei „Neurology”.

„Părinții și profesorii ar trebui să ia aceste migrene în serios și să se asigure că micuții primesc tratament adecvat”, recomandă medicul Marcelo Bigal.

doctorulzilei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *