Actualitate

Ce este acest obiect futurist descoperit într-un mormânt vechi de 2100 ani / FOTO

Locul analizat de arheologi conține morminte ale civilizațiilor preistorice care datează din epoca bronzului și până pe vremea lui Genghis Khan. Cea mai recentă descoperire i-a lăsat pe arheologi fără cuvinte, potrivit Siberian Times.

Mica insulă Ala-Tey se află mare parte a anului îngițită de apele unui lac uriaș. Mai multe personaje mumificate au atras atenția istoricilor: este vorba de așa-numita „Frumoasă adormită" – îmbrăcată în mătase pentru viața de apoi despre care s-a crezut la început că este o preoteasă. Acum se crede că a fost designer de piele.

Al doilea schelet aparține unui țesător așezat în picioare cu fusul de lemn împachetat în interiorul unui război de cusut. Cel mai mult i-a intrigat pe savanți un obiect pătrat care semănă cu un dispozitiv hi-tech.

Pentru arheologul Pavel Leus, noua descoperire seamănă cu un smartphone modern. Obiectul dreptunghiular negru era amplasat într-un vestigiu mortuar cunoscut sub numele de „Atlantida Rusă" din Republica muntoasă Tuva.

Această zonă apare de sub apă timp de câteva săptămâni pe an. Arheologii au denumit-o în glumă pe femeia antică Natasha, în timp ce accesoriul ei a fost numit „un iPhone".

„Înmormântarea lui Natasha cu un iPhone din epoca Xiongnu rămâne una dintre cele mai interesante descoperiri în acest sit mortuar", a spus Pavel Leus într-un nou articol științific care rezumă rezultatele mai multor ani ai expedițiilor arheologice de pe locul de înmormântare Ala-Tey.

De fapt, obiectul bizar pare să fie o cataramă de curea mare de 18cm pe 9cm, încrustată cu un set de pietre prețioase și decorațiuni de turcoaz, carnelian și alte pietre rare. Centura femeii a fost decorată cu monede wuzhu chinezești, care i-au ajutat pe oamenii de știință să o detecteze.

Savanții cred că mormântul ar putea avea până la 2.137 de ani vechime, acela fiind momentul istoric când astfel de monede au fost realizate pentru prima dată.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *