Timpul.md

Actualitate 18 Ianuarie 2018 | 10:16

Ce justificări are Igor Dodon pentru deputații socialiști care nu renunță la cetățenia română

Nu sunt vinovaţi membrii PSRM, care au dobândit cetăţenia română, ci Bucureştiul, care a impus o procedură extrem de complicată de renunţare la cetăţenie. În felul acesta, care pare mai degrabă un banc, a găsit Dodon de cuviinţă să explice de ce ortacii săi încă n-au depus cereri privind renunţarea la cetăţenia română, potrivit declaraţiilor pe care şeful statului le-a făcut ieri, la postul de televiziune TVC21, scrie deschide.md

„Știți câte acte trebuie acolo de acumulat. Că ei îs hâtri ,românii aceștia. Îs interesanți frații aceștia ai noștri: ca să obții cetățenia, ți-o dau foarte repede, dar, ca sa te dezici, trebuie să mergi să strângi sprăvși ca pe timpul sovietic”, a spus Dodon.

Dodon susține că Legea privind cetățenia trebuie modificată, ca demnitarii de stat să nu poată deține cetățenie dublă.

Dodon a precizat că deputații socialiști, încă în 2014, înaintea alegerilor parlamentare, au scris câte o cerere pe proprie răspundere că au cetățenie dublă, română sau rusă, și și-au asumat faptul că vor iniția procedura de renunțare la cetățeniile străine.

În aceeași emisiune, Dodon a declarat că este convins că fostul președinte al României Traian Băsescu va fi declarat persona non-grata în Republica Moldova, precizând că „o să-i iasă pe ochi” activitatea unionistă desfășurată în Republica Moldova.

În 2014, pe atunci doar șef al PSRM, Dodon a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent, însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, chiar dacă nu-şi ascund ostilitatea față de Uniunea Europeană și valorile ei. Aleșii poporului, cu două feţe şi dublă cetăţenie, sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

Recent, Asociația Presei Independente a solicitat Autorității Naționale pentru Cetățenie din România (ANCR) informații despre deputații socialiști care dețin cetățenia statului român. Într-un răspuns oficial, ANCR a confirmat că șase dintre cei 24 de aleși ai poporului de pe lista socialiștilor sunt cetățeni români și, până la ora actuală, n-au depus nicio cere în acest sens.

Autor: deschide.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus