Timpul.md

Actualitate 30 Octombrie 2017 | 17:40

Ce mașini preferă moldovenii

Micșorarea accizelor la importul de automobile sunt principalii factori care au favorizat dezvoltarea pieței auto. Despre asta vorbesc dealerii din Moldova, care așteaptă ca vânzările să crească și în continuare. Experții cred că printre principalele motive se numără și condițiile avantajoase de leasing, dar și ofertele atractive, din partea saloanelor, scrie publika.md

"Tot aici au contribuit companiile de leasing și creditare care au micșorat procentul și tot aici ași aduce un argument că mulți producători auto și-au prezentat modele noi la dotări destul de bune și prețuri atractive", a spus Alexandru Șuletea, expert auto.

Dacă anul trecut, moldovenii au cumpărat peste 250 de mașini Toyota, atunci în primele nouă luni ale acestui an, au fost vândute aproape 370 de exemplare. Reprezentanții companiei în Moldova spun că în acest an vânzările au crescut datorită deciziilor luate de Guvern, în 2016

"Micșorarea accizelor pentru mașinile cu capacitatea cilindrică mare pe care le avem în salonul nostru și reducere cu 50% a accizelor pentru automobilele hibrid. Acestea ne-au permis să micșorăm prețul acestor automobile ca să fie mai accesibile la procurare, cu un preț mai mic chiar decât mașinile diesel", spune Victor Shumilo, director general Toyota Moldova.


Vânzări mai mari cu aproape 30 la sută a înregistrat și producătorul ceh de automobile. Moldovenii preferă mașini Skoda, deoarece sunt practice, au un design atractiv și conțin tehnologii progresive noi.

"Acum se poate de vorbit despre faptul că este o restabilire a pieții și avem încă potențial de creștere. Noi sperăm să avem o creștere suplimentară, fiindcă a ieșit acum un produs nou Skoda Kodiaq și acum va mai ieși un produs nou, tot în clasa SUV, Skoda Karoq", a declarat Maxim Buzdugan, director vânzări Skoda.

Unii oameni spun că atunci când își aleg mașina optează pentru comoditate și țin cont de preţ. Statisticile arată că cei mai mulţi moldovenii au procurat în acest an, mașini la mâna a doua, aproape 17 mii de automobile:

"La mâna a doua, deoarece nu am avut surse pentru mașină nouă. Era cea mai rațională alegere reieșind din sursele de care dispuneam"

"Îți permiți acest lucru doar dacă ai un business, un salariu stabil, dar noi, din păcate, ceva mai mic, dar accesibil"

"Din salon, nouă. Avem trei copiii și necesită să mergem la școală, la muzică, la gimnastică".

În acest an, companiile de leasing au venit cu oferte de 7 la sută la procurarea automobilelor, în comparaţie cu 15 %, cât era anul trecut.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus