Actualitate

Ce prevede proiectul care a provocat ruptura în alianţa ACUM – PSRM

Cel puţin asta prevede proiectul de modificare a Legii Procuraturii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, transmite publika.md.

Potrivit documentului, prim-ministrul ar urma să selecteze cel puţin doi candidaţi pentru funcţia de procuror general şi să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, se renunţă la prevederea actuală din lege, potrivit căreia concurenţii sunt selectaţi prin concurs, de o comisie specială instituită de Guvern.

Odată recepţionate dosarele pretendenţilor, CSP va avea la dispoziţie cinci zile lucrătoare să le întoarcă premierului dacă cel puţin un candidat nu corespunde cerinţelor. În acest caz, şeful Guvernului are câteva opţiuni, fie o transmite înapoi în aceeaşi variantă sau o modifică, fie decide reluarea preselecţiei candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Totodată, prim-ministrul ar urma să deţină şi puterea de a respinge decizia CSP de a restitui lista, dacă, în opinia sa, Consiliul nu şi-a argumentat hotărârea. În continuare, este păstrat acelaşi mecanism, prin care numele candidatului selectat de CSP ajunge pe masa preşedintelui ţării.

Potrivit proiectului de lege, dacă şeful statului respinge candidatura, Consiliul Superior al Procurorilor poate propune același candidat în mod repetat sau înaintează următorul pretendent care a acumulat cel mai mare punctaj. Documentul Maiei Sandu vine şi cu alte noutăţi. Liderul Partidului "Acţiune şi Solidaritate" propune ca premierul să aibă dreptul de a forma o comisie care va evalua activitatea procurorului general. Acest lucru se poate întâmpla în următoarele condiţii: în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror, în caz că va interveni ilegal pe lângă autorități, instituții ori funcționari pentru soluționarea oricărei chestiuni sau dacă acţiunile sale afectează grav imaginea Procuraturii ori independența procurorilor. Prim-ministrul poate institui această comisie fie din proprie iniţiativă, la solicitarea şefului statului sau a ministrului Justiţiei.

Dacă aceste modificări vor intra în vigoare, vechiul concurs pentru funcția de procuror general, care a fost recent anulat de ministrul Justiţiei, se sistează. Hotărârea prin care Guvernul Sandu şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului a fost publicat în Monitorul Oficial, iar proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură ar urma să intre în vigoare în decurs de 72 de ore de la înregistrarea acestuia în Parlament. Şi asta numai dacă în aceste interval de timp nu este depusă o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniştri. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *