Timpul.md

Actualitate 21 Mai 2018 | 16:08

Ce rezultate vor obține în turul doi Ceban și Năstase. „Victoria este imposibilă...”

Cursa pentru fotoliul de primar al Chișinăului va fi una strânsă, după ce socialistul Ion Ceban și liderul PPDA, Andrei Năstase, au ajuns în turul doi al acestui scrutin, care urmează să aibă loc peste circa două săptămâni. 

Analiștii prevăd un rezultat strâns al cursei, dar au opinat că se va miza pe dorința chișinăuenilor ca Primăria Chișinăului să nu revină forțelor de stânga, un semnal extrem de important înainte alegerile parlamentare din toamnă.

„S-a văzut discordanța dintre rezultatele alegerilor și sondajele publicate care au avut rolul manipulator încercând să crediteze ideea că Năstase nu are nicio șansă (…) Alegătorii au decis să folosească votul util, rațional, lăsând deoparte intențiile unor lideri de partide de a încurca lucrurile. Silvia Radu a fost văzută ca o alternativă slabă și lumea a înțeles că e asociată pe deplin cu actualul sistem de guvernare. Deci, a fost un vot de blam pentru încercarea de a camufla opțiunea electorală a Partidului Democrat și putem spune că sistemul a dat o fisură importantă ceea ce va ajuta partidele democratice să se mobilizeze pentru al doilea tur și pentru alte victorii în viitor”, a declarat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, pentru Radio Chișinău.

La rândul său, analistul politic Anatol Țaranu a explicat că intrarea lui Andrei Năstase în turul doi al acestor alegeri este și o demonstrație că forțele pro-europene la nivelul Capilei sunt încă puternice. El a mai adăugat că este important și mesajul pe care Andrei Năstase îl va transmite celor care nu l-au votat pe segmentul de dreapta în primul tur.

„Din acest punct de vedere rezultatul depinde totalmente de capacitatea de mobilizare a segmentului pro-european, care la Chișinău este majoritar. Rezultatul într-un fel este unul promițător, dar care nu garantează victoria partidei pro-europene. Partida încă nu este câștigată, este câștigată doar o singură repriză. Fără mobilizarea flancului european, victoria este imposibilă”, susține Anatol Țăranu.

Analiștii au mai explicat că, pe segmentul de dreapta, electorii au fost bulversați de multitudinea concurenților și programele acestora, fapt ce a condus la inevitabila situație ca Ceban să defileze pe culoarul de stânga. De asemenea, acest lucru este în strânsă legătura cu prezența scăzută la urne de numai 35% dintre cetățenii cu drept de vot.  

Sursa: radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus