Actualitate

Ce s-a întâmplat într-un oraş american în care sute de cetăţeni au ieşit pe stradă să păzească oraşul de radicalii de stânga

Biroul Şerifului din districtul Snohomish nu a putut identifica sursa ameninţărilor de pe reţelele sociale că oraşul va deveni o ţintă, dar circa 1.000 de persoane s-au mobilizat să-l apere de vandali, 100 dintre ei înarmaţi, şi apoi au apărut în centrul oraşului unde au şi petrecut şi au cumpărat alcool. Unii dintre ei erau membri ai unor grupări de dreapta, deşi numărul lor exact nu este cunoscut. Printre ele s-au aflat Proud Boys şi Three Percenters.

Primarul oraşului Snohomish, de 10.000 de locuitori, a descris atmosfera ca una „festivă” şi iniţial a spus că nu s-a întâmplat nimic violent, că membri Antifa au fost văzuţi pe străzi şi că rezidenţii au apărat comunitatea.

Incidente s-au iscat într-o noapte şi adolescenţi care participau la proteste au fost loviţi de bărbaţi din aceste grupuri de pază. Momentele au fost surprinse pe camere şi deocamdată nimeni nu a fost arestat.

Unii dintre rezidenţi descriu o atmosferă infricoşătoare creată de bărbaţii cu puşti de asalt, în timp ce primarul a oferit aproape o pledoarie pentru prezenţa lor.

Comunitatea e împărţită cu privire la ce s-a întâmplat şi unii rezidenţi sunt convinşi că în spatele condamnării rasismului autorităţile locale au admis ca cetăţeni extremişti sau membri ai grupărilor de dreapta să stea de pază în oraş. Totodată, primarul a făcut declaraţii controversate la posturi de radio conservatoare legate de drepturi ale tuturor.

Ce au spus rezidenţii

Rezidenţii de culoare, dar şi cei albi, şi unii proprietari s-au simţit în pericol din partea acestor paznici:

„Am văzut intimidare. Am văzut oameni speriaţi şi ce mi s-a părut a fi un dezastru pe care să se întâmple”.

„Ştiu că mulţi oameni nu au recunoscut aspecte rasiste în Snohomish, întrucât per total comunitatea este foarte omogenă şi albă. Dar crescând aici nu pot spune că nu mi s-au adresat remarci rasiste”.

„M-am dus să mă plimb şi mi-a fost frică când am văzut ce se petrece în centru. Mi-a fost teamă că unul dintre noi va sfârşi împuşcat, întrucât cineva s-ar putea trezi că are chef să împuşte pe cineva”.

„Aş vrea să înţeleg de ce forţele de ordine ar ceda securitatea oraşului unor paznici civili înarmaţi”.

„Dacă poliţia nu poate să ne scape de grupuri inarmate de extremisti care ne ameninţă copiii şi ne-au forţat să ne închidem afacerile- aşteptaţi până la sfârşitul verii. Mulţi îşi vor închide uşile. Oraşul nostru nu-şi va mai reveni”.

Alţi proprietari salută însă prezenţa paznicilor:

„Toţi cei care au venit pregătiţi de violenţe, au fost descurajaţi. Am simţit că ne-am unit să ne protejăm oraşul. Nu vom permite să se întâmple distrugeri ca în Seattle sau alte oraşe. Cred că e oraşul nostru e sigur şi băieţii au făcut ce trebuie pentru a fi în siguranţă”.

Ce a spus primarul

Acesta a spus că numărul extremiştilor de dreapta a fost neglijabil într-o mulţime de sute de oameni, şi mai mult, că a fost distorsionat în media, că rasiştii nu reprezintă oraşul. El a avut cuvinte dure pentru criticii săi.

„Unii dintre aceşti oameni (cei care au participat la protestele paşnice şi au spus că le frică să meargă pe stradă -n.r) sunt profesori, cei care ne educă copiii şi ei arată o ignoranţă şi o aroganţă supărătoare, pentru că sunt atât de deconectaţi de realitate încât nu înţeleg drepturile şi legile de aici. Primul Amendament, se spune, nu a fost creat pentru a apăra discursul agreabil, ci pe cel neplăcut. Oricât de de dezagreabil şi respingător ar fi pentru ei, şi este, în mod cert, au dreptul să se afle acolo”.

Ce a spus şeriful

Acesta a spus că a vorbit cu oamenii din grupurile înarmate şi că „erau părinţi şi proprietari, nu naţionalişti albi, nu extremişti” şi că li s-a adresat astfel: „Uitaţi, nu vă pot obliga să plecaţi. vă cer doar să nu interveniţi. Dacă vreţi să fiţi ochii şi urechile noastre, sunteţi liberi să o faceţi: sunaţi la 911.”

Apoi a revenit şi a spus că într-adevăr, după cum arată imagini de pe reţele sociale, au fost şi extremişti. Unii dintre aceştia purtau steagurile Confederaţiei, cum au recunoscut ulterior şi primarul şi şeful poliţiei. Acesta din urmă a admis prezenţa grupurilor extremiste, în afara celor radicale de stânga.

Alesul din statul Washington Robert Sutherland s-a alăturat civililor înarmaţi şi a explicat: „Antifa şi-a făcut apariţia în grupuri mici, a văzut că toţi sunt înarmaţi şi aşteaptă, aşa că a decis să plece”.

Ce a spus un adolescent lovit peste faţă în timp ce participa la un protest faţă de moartea lui George Floyd

El i s-a adresat primarului:

„Uite că te-am anunţat şi nu mi-ai răspuns cum mi-ai promis înainte să păţesc asta, iar asta îmi arată ce fel de persoană eşti. Nu mai am nimic de spus. Ar trebui să demisionezi”.

„Asta defineşte comunitatea noastră. Convingerea noastră fermă că rasismul şi violenţa nu sunt ok”.

Un adept al dreptului de a purta arme a explicat de ce stă de pază:

„Ne-am adunat aici, întrucât nu ptem avea Primul Amendament fără Al Doilea Amendament şi viceversa. Suntem aici să-i protejăm pe toţi, inclusiv pe protestatari”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *