Actualitate

Ce s-ar întâmpla dacă ar începe un conflict armat? Armata Ucrainei vs. armata Rusiei

Ce s-ar întâmpla, însă, dacă s-ar ajunge la un conflict armat deschis între cele două țări?

Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a avertizat, ieri, flota rusă de la Marea Neagră să se abțină de la orice „agresiune militară". După evenimentele din Crimeea, ministrul interimar de Interne din Ucraina, Arsen Avakov, a anunțat starea de alertă în rândul forțelor de poliție și al forțelor speciale.

Între timp, rușii au anunțat, miercuri, o misiune militară de antrenament în zona frontierei cu Lituania, la care participă aproximativ 150.000 de militari, 90 de avioane, peste 120 de elicoptere, până la 880 de tancuri, peste 1.200 de unități de tehnică militară, precum și circa 80 de nave.

În eventualitatea unei confruntări armate directe dintre Ucraina și Rusia, sunt slabe șansele ca ucrainenii să facă față atacului, din cauza nivelului mult inferior în care se află domeniul apărării ucraninenilor comparativ cu una dintre cele mai puternice armate din lume.

Armata Ucrainei

Armata Ucrainei numără aproximativ 193.000 de militari, conform cifrelor oficiale din 2012. Numărul militarilor a scăzut an de an, de la declararea independenței statului, în 1991, când număra 700.000 de persoane. Din totalul de 193.000, aproximativ 139.000 reprezintă cadrele militare de profesie.

Forțele militare terestre ucrainene cuprind trei corpuri mari de armată, fiecare dintre ele dispunând de două brigade mecanizate și de o brigadă de artilerie. Unul dintre corpurile militare are o brigadă aeromobilă, iar altul dispune de o brigadă aeriană. O altă brigadă de rachete și o brigadă aeromobilă se află în subordinea directă a Forțelor Terestre din Ucraina, potrivit datelor oficiale ale Centrului pentru Cercetări Militaro-Politice, citat de nbnews.com.ua. Forțele Terestre sunt compuse din 68.000 de personal militar propriu, 735 de tancuri și 72 elicoptere.

În componența Forțelor Aeriene ale Ucrainei sunt șase brigăzi de aviație tactică, șase regimente de rachete antiaeriene, șase brigăzi de rachete antiaeriene și cinci echipaje de radio. Totodată, în subordinea directă a comandamentului Forțelor Aeriene se află două brigăzi de aviație de transport și un regiment de aparate de zbor controlate de la distanță. În cadrul Forțelor Aeriene intră 43.100 personal propriu, 208 avioane de luptă și 39 avioane de transport.

Forțele militare Maritime ucrainene sunt compuse din Centrul pentru operațiuni maritime (care dispune de două brigăzi de submarine), două baze navale militare, o brigadă maritimă, Centrul forțelor de apărare de coastă (cu o brigadă specială pentru apărarea coastei maritime, o brigadă specială de artilerie de coastă). În total, acestea cuprind 14.700 de personal propriu, 26 de nave de luptă și bărci, opt elicoptere și patru avioane. Totodată, Forțele Maritime mai dispun de 41 de tancuri, 177 vehicule blindate de luptă și 52 sisteme de artilerile de calibrul peste 100 mm.

Avioanele de bombardament sunt Su-27 și MiG-29, iar cele de cercetare sunt Su-24MR. Avioanele de transport sunt Il-76, An-24, An-26.

Armata Federației Ruse

Pe de altă parte, rușii se laudă cu una dintre cele mai mari armate din lume, numărând peste un milion de persoane.

Spre deosebire de Ucraina, Rusia are printre cele mai mari rezerve din lume a armelor de distrugere în masă, inclusiv a armelor nucleare. Numărul tancurilor, avioanelor, armelor și echipamentelor de război ale rușilor nu sunt menționate în presă și nici în sursele de informare publice.

Forțele Terestre ale Armatei Ruse cuprind circa 300.000 de persoane. În această categorie intră trupele de infanterie echipate cu transportoare blindate și vehicule de luptă, trupele de tancuri, trupele de protecție de radiații, atacuri nucleare și biologice, trupele de rachete și artilerie, trupele de ingineri, forțele terestre de apărare antiaeriană, precum și trupe speciale.

Forțele Aeriene ale Armatei Ruse cuprind aviația, trupele de rachete, trupele radiotehnice și trupele speciale. În total, acestea reunesc aproximativ 170.000 de persoane.

Forțele Maritime cuprind flota subacvatică, flota maritimă, aviația maritimă și forțele de coastă, toate reunind circa 133.000 persoane.

În anul 2011, Rusia a anunțat un program ambițios de înarmare, alocând un buget de 650 milioane de dolari și având ca scop modernizarea armatei cu cele mai noi tehnologii de pe piață. 

Sursa: Vocea Basarabiei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *