Opinii și Editoriale

Ce vor filosofii?

Analizând starea filosofiei din R. Moldova ca domeniu didactic, de cercetare şi de cultură, locul şi rolul filosofiei în societatea moldovenească, misiunea şi perspectivele de activitate a Asociaţiei pentru Filosofie din R. Moldova şi conştientizând responsabilitatea ce ne revine în faţa societăţii, a cetăţenilor acestei ţări, considerăm că nu mai este timp şi loc pentru amânare şi tărăgănare. Constatăm cu mare regret şi profundă îngrijorare că în întreaga perioadă a totalitarismului, dar şi în anii de guvernare comunistă s-a făcut tot posibilul ca filosofia – această esenţă a culturii şi a gândirii, să fie mai întâi supusă în totalitate scopurilor politice şi ideologice, iar mai apoi, odată cu eşuarea ideologiei totalitariste, să fie marginalizată şi în cele din urmă exclusă din sistemul de învăţământ, din cercetarea autentică, din cultură. Ca urmare, filosofia a fost practic exclusă din licee, în instituţiile de învăţământ superior rămânând doar ca disciplină opţională. Institutul de Filosofie din sistemul Academiei de Ştiinţe a Moldovei ca instituţie de cercetare centrală şi unică din republică, creat cu mari eforturi şi care a acumulat o anumită experienţă şi anumite tradiţii, chiar o anumită memorie a gândirii naţionale, practic a fost lichidat, în prezent rămânând doar un mic sector în cadrul Institutului de Istorie al Academiei. La instituţiile de învăţământ din republică nu se mai predau aşa discipline filosofice ca logica, etica, estetica. În cadrul examenelor de doctorat nu se mai susţine examenul la filosofia şi metodologia ştiinţelor, acest obiect fiind înlocuit cu metodici particulare de cercetare, care, în lipsa suportului filosofic, devin puţin utile. Filosofia a fost marginalizată sau chiar exclusă din cultură în ansamblu, despre ea vorbindu-se foarte puţin în presă, radio, televiziune. Drept urmare a acestor acţiuni, oamenii – mai cu seamă tinerii – s-au dezvăţat să mai gândească, capacitatea şi capabilitatea de exprimare lăsând mult de dorit. Iar în aşa fel chemările actualei conduceri adresate oamenilor de a gândi liber devin lipsite de suport şi pregătire respectivă.

Având în vedere cele menţionate, conştientizând că nouă, filosofilor, ne-a venit rândul să ne încadrăm mai activ în procesele de schimbare, în rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea, în aducerea societăţii şi a ţării noastre la normalitate, ne adresăm conducerii de vârf a ţării cu acest demers de constatare, de atenţionare a situaţiei create, dar şi de discutare şi luare imediată a unor măsuri menite să redreseze starea de lucruri. După părerea noastră ar fi necesar de întreprins următoarele măsuri:

1. Convocarea unei întruniri a specialiştilor cu participarea responsabililor de la Ministerul Educaţiei pentru a discuta starea actuală şi a lua măsurile necesare în vederea reintroducerii filosofiei şi a ştiinţelor filosofice în sistemul de învăţământ preuniversitar, universitar şi postuniversitar.

2. Revederea planurilor de înmatriculare pentru anul 2010 şi în perspectivă în aşa fel, încât să se acorde o mai mare atenţie atragerii candidaţilor la admitere la specialităţile filosofice.

3. Redeschiderea, prin decizie de guvern, a Institutului de Filosofie în cadrul Academiei de Ştiinţe ca instituţie de cercetare şi de cultură.

4. Susţinerea pe toate căile a activităţilor de culturalizare filosofică a populaţiei, a activităţilor de propagare a cunoştinţelor filosofice prin mijloacele mass-media etc.

În ceea ce ne priveşte, noi, membrii Asociaţiei pentru Filosofie, asigurăm societatea, inclusiv cea civilă, că vom depune toate eforturile şi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a readuce filosofia – această cale optimă de rezolvare a problemelor societăţii – în sistemul educaţional, în cercetare, în cultură.

Grigore Vasilescu,
preşedintele Asociaţiei Filosofilor din Moldova,
doctor habilitat, profesor universitar

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *