Timpul.md

CSI / Rusia 18 August 2015 | 09:36

”Cea mai bună opțiune – Rusia să intre în componența Ucrainei”

Economia rusă suferă nu numai din cauza sancţiunilor şi a scăderii preţurilor la petrol, dar şi din cauza „construcţiei sale fundamental greşite”, susţine Igor Ciubais, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale al Institutul de Studii Ruse, fratele celebrului politican rus Anatoli Ciubais.

În Rusia, „economia este subordonată politic, este subordonată intereselor grupului conducător”, a declarat el într-un interviu pentru publciatia ucraineană Obsozrevateli. Ciubais a menţionat că, potrivit expertului Vladimir Kvinta, în absenţa unor reforme, la sfârşitul anului 2017 Rusia va suferi un colaps economic.

Potrivit lui Igor Ciubais, dpdv financiar Rusia este ameninţată nu doar de dosarul „Yukos”, dar, de asemenea, de decizia Curţii americane privind „Colecţia Schneerson”, potrivit căreia Rusia va plăti 50 de mii de dolari pe zi „pentru păstrarea ilegală” în bibliotecile sale a manuscriselor Chassidice, revendicate de evreii americani. Prin urmare, Moscova nu a comis o singură infracţiune „scumpă”, a subliniat Ciubais.

„Autorităţile de la Kremlin spun deschis că nu se subordonează dreptului internaţional şi că scuipă pe deciziile Curţii de la Haga. Aşa nu se comportă demnitarii de stat adevăraţi, ci doar nişte administratori temporari, nelegitim instalaţi, şi se pare că se va termină prost, afirmă Ciubais”. – Şi pentru Crimeea, de asemenea, va trebui să plătim, deşi este greu de spus exact cum şi când se va întâmplă acest lucru”.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale de la Institutul de Studii Ruse a scris cu un an în urmă că „războiul dintre Rusia şi Ucraina se va termină cu înfrângerea Rusiei.” Deşi el admite că astăzi nimeni nu poate spune în ce formă conflictul va fi soluţionat”, una dintre cele mai bune opţiuni, din punctul de vedere al lui Ciubais, ar fi că ”Rusia, că parte a unui stat confederal, să între în componentă Ucrainei”, cu capitală la Kiev. La remarcă jurnalistului privind irealitatea acestei opţiuni, el a explicat că „desigur, fără acordul Ucrainei nu se poate vorbi despre aşa ceva.” În acelaşi timp, Igor Ciubais a menţionat că „Rusia Kieveană – este istoria comună a celor două ţări.Artilerie ucr

Potrivit istoricului, în situaţia cea mai dificilă, în Europa se afl trei popoare – belarus, ucrainean şi rus. Şi peste polonezi, unguri, cehi şi ţările baltice „a trecut tăvălugul roşu”, dar ei au suferit 40-50 de ani, şi s-au „eliberat”. Între timp, poporul rus de 97 ani trăieşte în acest regim, spune Igor Ciubais. „Mulţi oameni sunt complet demoralizati, au pierdut orice speranţa şi orientare, ar trebui să ne pară rău pentru ei, nu să-i condamnăm. Dar, deplin responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă este guvernul totalitar-autoritar”.

Potrivit „Obozrevateli”, Ciubais îi admira pe ucraineni pentru cele două Maidanuri şi că s-au organizat pentru a-şi apară drepturile naţionale şi civile, şi îi consideră „o mare sursă de inspiraţie pentru vecini”.

Actualul regim politic din Rusia pare a fi ineficient în toate, dar în două zone este competent: ” tipărirea de bani şi propagandă.” Astăzi nu este suficient să transmiţi publicului informaţii obiective – trebuie să le scrii în ”viziunea corectă” despre lume.

„Mass-media din Rusia a inventat deja un anti-tablou al realităţii, a format o nouă anti-limba. Lumea vorbeşte despre Revoluţia demnităţii, ei scriu despre „puciului fascist”, Ucraina lupta pentru integritatea statului, şi presă rusă scrie despre „miliţiile populare” şi conflictul local”. Potrivit lui, pentru mulţi cetăţeni din Rusia, patria a rămas URSS, iar patosul anexării Crimeei – metodă de înşelare a ”patrioţilor”, care „nu au înţeles că patria – nu este URSS sau Occidentu, ci Rusia istorică”.

Istoricul a subliniat faptul că în timpul epocii sovietice a lucrat puternic un sistem occidental de informaţii, care difuza „vocile inamice”. Astăzi, un astfel de sistem lipseşte. Ciubais este convins că nici emisiunile ucrainene nu ajung la ruşi. „Ar trebui să cheltuiască nişte bani, mulţi ar fi înţeles şi ar fi învăţat- spune Ciubais. – La urmă urmei, nu este o situaţie rară când voluntarul rus vine din Rusia în Ucraina să lupte cu „ukrofascismul” şi atunci când ajunge în Donbas află că nici pomină de aşa ceva”.

Despre interzicerea simbolurilor şi ideologiei Partidului Comunist în Ucraina, Igor Ciubais are o opinie extrem de pozitivă. El este de părere că e timpul să facă şi Rusia acelaşi lucru. „Această este o revenire la identitatea ucraineană, revenire în Europa. Acest lucru este inevitabil şi o acţiune rezonabilă”, – a spus el.

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus