Ultima oră

CEC a spus stop referendumului pentru oficializarea limbii ruse

Grupul de initiativa care a depus documentele la CEC pe 19 septembrie ii are drept lideri pe primarul de Comrat Nikolai Dudoglo si pe sora sa Anna Harlamenko, presedintele legislativului din autonomia gagauza. Actualmente primarul din Comrat candideaza la pozitia de guvernator al Gagauziei in alegerile din decembrie. Solicitata sa comenteze daca decizia CEC ii va fi de folos in campaniile lui Nikolai Dudoglo sau ii va dauna, Anna Harlamenko a declarat ca decizia "nu va avea nici o influenta". Ea s-a aratat sigura ca fratele sau va deveni baskan.

CEC si-a bazat decizia ca nu tine de competenta sa sa examineze posibilitatea initierii referendumului pe constatarea Comisiei juridice, pentru numiri si imunitati a Parlamentului, care enunta ca exista un conflict intre cele doua acte legislative mentionate. Comisia parlamentara este de parere ca doar noul Parlament va putea modifica legislatia cu privire la initierea referendumurilor de acest gen. Comisia Electorala Centrala a recomandat grupului de initiativa sa se adreseze Ministerului Justitiei. Anna Harlamenko a declarat jurnalistilor: "Am asteptat 20 de ani, vom putea astepta si citeva luni".

La sedinta de astazi, CEC a respins contestatia comunistilor despre presupusa ilegalitate a unei actiuni a liberal-democratilor prin care acestia indeamna membrii sai sa colecteze date despre intentiile de vot ale rudelor. CEC nu a fost de acord cu argumentele reprezentantului PCRM, precum ca aceasta ar incalca caracterul secret al votului.

La aceeasi sedinta, Comisia a simplificat accesul pentru exercitarea dreptului de vot al cetatenilor din stinga Nistrului si a inregistrat observatori electorali.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *