Actualitate

CEDO a obligat Rusia să plătească Georgiei 10 milioane euro pentru expulzările în masă din 2006

Potrivit comunicatului CEDO, publicat pe site-ul organizației joi, 31 ianuarie, banii vor fi repartizați tuturor victimelor expulzărilor. Conform deciziei, cetățenii Georgiei, care au fost expulzați colectiv (masura interzisă de al patrulea articol al celui de-al patrulea protocol al Convenției Europene a Drepturilor Omului) vor obține câte 2.000 de euro. Între 10.000 și 15.000 de euro vor prime cei care au fost recunoscuți drept victime ale arestului ilegal, torturii și tratamentului inuman sau degradant.

Georgia a intentat un proces împotriva Rusiei în martie 2007. Marea Cameră de Justiție a început procesul în iulie 2012.

În cadrul acestuia, Georgia s-a plâns de expulzările în masă ale georgienilor din Rusia, care au survenit dupa ce autoritatile de la Tbilisi au arestat cativi militari ruși acuzati de spionaj. CEDO a decis inca din 2014 ca Rusia a încălcat în acel moment mai multe dispoziții ale Convenției privind drepturile omului. Cu toate acestea, problema despăgubirii nu a fost solutionata atunci.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *