Timpul.md

Actualitate 14 Iulie 2021 | 12:28

CEDO: Rusia a exercitat un control efectiv asupra regimului de la Tiraspol. Dovezi clare că rușii sunt OCUPANȚI

 

La 13 iulie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat Hotărârea în cauzele Cilei şi Rosip v. Republica Moldova şi Federaţia Rusă, prin care a constatat încălcarea mai multor articole ale Protocolului 1 din Convenţie de către autorităţile ruse.

Cauzele se referă la plângerile reclamanţilor cu privire la condiţiile inumane de detenţie, detenţia ilegală, confiscarea ilegala a bunurilor, dar şi lipsa unor remedii eficiente cu privire la plângerile acestora.

Primul reclamant a fost arestat de structurile de forţă ale „rmn” în anul 2008, fiind acuzat de tentativă de omor. La 5 iunie 2009, acesta a fost condamnat de pretinsele instanţe locale la 11 ani de privaţiune de libertate. Reclamantul a solicitat anularea condamnării sale în faţa Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a Republicii Moldova. Printr-o scrisoare din 10 mai 2010, CSJ a returnat recursul său fără examinare, invocând lipsa competenţei de a examina hotărârile pronunţate de pretinsele instanţe ale „rmn”. Acesta s-a plâns la CtEDO, invocând încălcarea art. 5§1 din Convenţie (dreptul la libertate şi siguranţă).

Al doilea reclamant a fost arestat de structurile de forţă ale ”rmn” la 20 decembrie 2012, fiind acuzat de deturnare de fonduri ale partenerilor săi de afaceri. Detenţia sa a fost prelungită în mod repetat. La 24 decembrie 2012, bunurile sale personale, precum şi proprietăţile companiei sale au fost confiscate. La 16 iunie 2014, „judecătoria or. Bender” a condamnat reclamantul, ”pentru abuz de putere” la 1 an şi 8 luni de închisoare şi la o amendă de 270 de ruble „rmn”. De asemenea, aşa-numita instanţă a obligat reclamantul să achite 212.750 de Euro cu titlu de prejudiciu.

Reclamantul a fost deţinut în mai multe locuri privative de libertate din regiunea transnistreană, în condiţii inumane de detenţie: umiditate ridicată, supraaglomerare, lipsa ventilării artificiale, paturi supraetajate din lemn, fără lenjerie de pat, condiţii nesanitare, alimente puţine şi de proastă calitate, paraziţi etc.

Prin urmare, al 2-lea reclamant a depus o cerere la CtEDO, în care s-a plâns de condiţiile inumane de detenţie, confiscarea ilegală a bunurilor sale, dar şi lipsa unor remedii eficiente cu privire la plângerile sale.

Rusia a exercitat un control efectiv asupra regimului de la Tiraspol

Prin Hotărârea din 13 iulie 2021, CtEDO a reiterat că, în perioada în care reclamanţii s-au aflat în detenţie, Rusia a exercitat un control efectiv asupra regimului de la Tiraspol, fără de care acesta nu ar fi supravieţuit.

În privinţa ambilor reclamanţi, Curtea a decis că detenţia acestora a fost una ilegală, din moment ce pretinsele instanţe din regiune transnistreană nu fac parte dintr-un sistem judiciar compatibil cu Convenţia. În legătură cu al doilea reclamant, Curtea a constatat că acesta a fost deţinut în condiţii inumane, iar confiscarea bunurilor sale nu a avut un temei legal. Suplimentar, Curtea a decis că acesta nu a avut la dispoziţie remedii eficiente cu privire la plângerile sale.

Astfel, Curtea a dispus achitarea din contul Federaţiei Ruse, în beneficiul reclamanţilor a sumei de 34.132 de Euro în calitate de prejudiciu material şi moral, dar şi suma de 4.500 Euro în calitate de costuri şi cheltuieli pentru reprezentare.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Alexandru Postica: ”Această hotărâre confirmă odată în plus abuzurile grave la care sunt supuşi locuitorii regiunii transnistrene: privare ilegală de libertate, condiţii proaste de detenţie, confiscări abuzive de proprietăţi, dar şi lipsa unor remedii eficiente în această privinţă. Chiar dacă faptele descrise în hotărâre s-au produs în anii 2010-2015, acestea sunt actuale şi astăzi.”

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus